Vaderschapstest tijdens zwangerschap

De vaderschapstest tijdens zwangerschap. ook wel de prenatale vaderschapstest genoemd is een test die je voorafgaand aan de geboorte laat doen. Met deze test kun je controleren of het DNA van de baby daadwerkelijk overeenkomt met het DNA van de beoogde vader. Er zijn twee type tests mogelijk. Een invasieve prenatale vaderschapstest en een niet-invasieve vaderschapstest, ofwel een bloedtest. Deze laatste test is duurder maar verkleint de kans op een miskraam.

Niet invasieve prenatale vaderschapstest

De niet-invasieve prenatale test is een nieuw soort DNA test die je kunt overwegen als alternatief voor de vlokkentest of vruchtwaterpunctie. Het is een veilige test die het risico op een miskraam verkleint.

buisje voor prenataal onderzoek
Dat komt doordat er enkel bloed hoeft te worden afgenomen bij de moeder waardoor risico`s worden beperkt. In het bloed bevindt zich ook DNA van de baby, en dat kan vergeleken worden met het DNA van de vader. De vader dient enkel wat wangslijm af te geven. Deze niet invasieve vaderschapstest heeft een betrouwbaarheid van 99,99%.

Hoe werkt een niet invasieve prenatale vaderschapstest?

Er zijn verschillende (online) mogelijkheden voor het laten uitvoeren van een invasieve vaderschapstest tijdens zwangerschap. De te nemen stappen zijn dan ongeveer als volgt:

  1. Je ontvangt een pakket met instructie over hoe je de test kunt laten uitvoeren
  2. De moeder laat bloed afnemen door de huisarts, verloskundige of bij een prikpost
  3. De vader neemt wangslijm af met de daarvoor geleverde kit
  4. Een koerier haalt het pakket op en brengt het naar een laboratorium
  5. De uitslag volgt enige dagen later

Wie bieden de niet invasieve prenatale vaderschapstest aan?

 

Prijs: €1.249,-
extra opties: €99,- voor het rechtsgeldig maken
duur: binnen 8 dagen na retourontvangst
website: www.vaderschapstest.nu

Prijs: €1.400,-
extra opties: €375 per extra vader, €175 geslachtsbepaling, €300,- spoedtest
duur: binnen 8 dagen na retourontvangst
website: www.consanguinitas.nl

Invasieve prenatale vaderschapstest

Een invasieve prenatale vaderschapstest wordt uitgevoerd in het ziekenhuis door een Gynaecoloog. Deze DNA af van de baby door middel van een vlokkenafname (chorionbiopsie) of een vruchtwaterpunctie (amniocentese). Deze tests zijn niet zonder risico want er kan een miskraam uit ontstaan.

Vlokkentest tijdens zwangerschap

De vlokkenafname wordt ook wel de vlokkentest genoemd. Deze afname kan vanaf 11 tot 15 weken zwangerschap. Na een echo om te kijken waar de placenta ligt, worden er door een biopsie enkele chorionvlokken van de placenta afgenomen. Dit gebeurt met een klein buisje dat vaginaal wordt ingebracht.

De test heeft een hoge betrouwbaarheid (99,9%), maar heeft als groot nadeel dat er bijwerkingen zijn. Dit zijn o.a. buikkrampen, het lekken van vruchtwater en bloedverlies. Het grootste nadeel van de test is dat het de kans op een miskraam vergroot.

Vruchtwaterpunctie

Als je een vruchtwaterpunctie laat uitvoeren, dan wordt er via de buikwand met een naald vruchtwater uit de baarmoeder afgenomen. De punctie kan worden uitgevoerd tussen 16 en 22 weken.  Net als bij de vlokkentest kunnen er bijwerkingen ontstaan. Ook bij een vruchtwaterpunctie is er een vergrote kans op een miskraam.

 

niet invasieve prenatale vaderschapstest
(bloedafname)
Invasieve prenatale vaderschapstest
(afname vruchtwater of vlokken)
  prettiger onderzoek voor de moeder

  annoniem

  al mogelijk vanaf 9 weken

  geslachtsbepaling direct mogelijk
 duur om uit te laten voeren

 geslachtsbepaling tegen meerprijs

 kans op extra klachten

 vergrote kans op een miskraam

 opname in medisch dosier

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *