23andme test kit

23andMe Nederland

23andMe pionierde in 2007 met de eerste autosomale DNA test voor afkomst onderzoek. Het Californische bedrijf heeft sinds die tijd een behoorlijke database kunnen opbouwen van meer dan 5 miljoen mensen. Hierdoor behoren ze tot de grotere DNA testers.

Het getal in 23 and me, staat voor de 23 chromosomen in een normaal menselijk lichaam.

23andme heeft geen goede dienstverlening in Nederland, wij raden hierom andere partijen aan als bijvoorbeeld MyHeritage

Wat moet je weten over 23andme.com

Een groot voordeel van 23andMe zijn het grote aantal regio`s waaraan ze de testresultaten koppelen. Dat zijn er namelijk ruim 150. Hierdoor kun je in theorie preciezer achterhalen waar jouw oorsprong ligt.

De basis DNA test wordt uitgevoerd op basis van Autosomaal DNA. Dat krijg je van zowel je vader als moeder. Bij 23andMe kun je ook informatie achterhalen over je Haplogroep. Naast de basis DNA test, kun je namelijk ook een mtDNA en Y-DNA test afnemen. Dat zit standaard bij de prijs inbegrepen.

23andMe biedt een goede prijs/kwaliteit verhouding als je op zoek bent naar een all-round pakket. De website biedt namelijk Autosomaal onderzoek en  mtDNA en Y-DNA tests. Daarnaast is er een optie om je gezondheid te laten onderzoeken op basis van je DNA. Leuk! Maar let hiermee ook op! De uitslag hiervan is namelijk gebaseerd op  kansen en inschattingen. En deze gegevens dien je voorzichtig te interpreteren.

23andme logo

Kosten 23andMe 

23andMe is samen met Living DNA scherp geprijsd als het aankomt op het afnemen van een compleet pakket. Het pakket kost standaard $ 99,- (87 Euro). Rondom  feestdagen is er soms een aanbieding waardoor de test nog wat goedkoper is. Met $ 99 (87 Euro) is de site net wat goedkoper dan LivingDNA die de test voor 99 Euro heeft geprijsd. Deze prijzen veranderen wel voortdurend. Op dit moment is bijvoorbeeld MyHeritage weer veel goedkoper.

Sterke punten

  Voor een meerprijs kun je de DNA health test bestellen

  Achterhaalt je Haplogroep

  Geeft als extra ook je % Neanderthaler weer

Meer mogelijkheden

Chromosome browser

Binnen 23andme.com heb je een chromosome browser die ze chromosome painting hebben genoemd. Dit is een functie waardoor je een kleurrijk overzicht krijgt van de 23 sets aan chromosomen. Deze kleuren vertegenwoordigen 45 verschillende afkomsten. Je kunt meer uitleg vinden over dit onderwerp op deze pagina.

DNA data upload

Het is bij sommige partijen mogelijk om je DNA data te uploaden die je hebt verkregen vanuit een andere DNA test aanbieder. Bij deze site is dat niet mogelijk.

DNA data download

De gegevens van 23andMe kun je downloaden en in een excelbestand plaatsen om ze vervolgens bij een andere aanbieder te importeren. Op die manier kun je ook gebruik maken van die database. Soms kost dit een bedrag extra, maar vaak kan het gratis. Je kunt je 23andMe data uploaden bij de onderstaande partijen. Daarnaast kun je ze ook uploaden bij andere databanken.

Video en reviews over 23andMe

In de onderstaande video kun je meer te weten komen over hoe 23andme te werk gaat en wat je allemaal van ze kunt verwachten (Engels). Daarnaast hebben we wat leuke video`s gevonden van mensen die het product gebruiken. Er zijn namelijk veel filmpjes over DNA afkomst testen. Wij hebben er een aantal voor je geselecteerd van gebruikers die gaan over deze specifieke DNA test aanbieder.

Enthousiaste dame die uitleg geeft (Engels) over haar test.

Uitgebreide video (Engels) die je meeneemt door de resultaten.

Nederlandse video waar onder andere 23andMe in voorkomt.

We proberen op deze pagina een zo goed mogelijk overzicht te geven over wat deze aanbieder van afkomst DNA testen allemaal biedt. Heb je vragen of mis je dingen? Laat het weten in de reacties. We zijn overigens ook heel erg benieuwd naar jouw ervaringen.

8 antwoorden
 1. Nico Flohr
  Nico Flohr zegt:

  Hallo,

  Heb pakketje weer teruggestuurd, naar het adres vermeld op het pakketje zelf. Vorige week opgestuurd, maar nog niets gehoord. Duurt het lang voordat jullie kunnen bevestigen dat jullie het hebben ontvangen?

  Met vriendelijke groet,
  Nico

  Beantwoorden
 2. Hans
  Hans zegt:

  Goede ervaringen met 23andme. Erg mooie overzichtelijke site met veel informatie. Je krijgt ook je ruwe DNA data dus in principe kan je ook veel genetische aandoeningen opzoeken. Daarvoor moet je wel weten waar je naar moet zoeken maar het geeft een schat aan informatie.
  Veel gebruikers dus ook een grote poel mensen om naar DNA relatives te zoeken. Ik vind 23and me wel een aanrader.

  Beantwoorden
 3. m.ph.j.plet
  m.ph.j.plet zegt:

  Goedenavond,
  Ter gelegenheid van mijn verjaardag dit jaar heb ik van de kinderen een dna-test set van Uw bedrijf ontvangen, Vermoedelijk in februari/maart 2020.
  Ik heb mij geregistreerd ,de test gedaan en opgestuurd, naar een adres in Rotterdam.
  Daarna heb ik geen reactie meer zien binnenkomen.
  Dat zou kunnen omdat ik de mail een keer geschoond heb op spam.
  Misschien heb ik Uw reactie niet herkend en ook weggegooid.
  Is het mogelijk dat U mij die gemiste mail nogmaals doet toekomen ?
  Daartoe geef ik nog even mijn gegevens op:
  / EDITED
  Met excuses voor de moeite en bijvoorbaat dankend,
  / EDITED

  Beantwoorden
 4. W.J. van de Lustgraaf
  W.J. van de Lustgraaf zegt:

  Ik heb ruim 2,5 week geleden de test gedaan. Spul weer terug en het pakket bij postnl aangeboden voor verzending naar adres in Leiden. Frankeren was niet nodig. Tot op heden niets op de app dan Wouter we are waiting to receive your kit. Wat nu? Graag een reactie

  Beantwoorden
 5. H.Kuik
  H.Kuik zegt:

  Ik registreerde mijn kit met nr.XXX deed hem enkele weken geleden op de post maar hoorde nog niets. Hoe kom ik erachter hoe lang ik nog moet wachten?

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *