kosten dna
my heritage dna test

Een goedkopere afkomst DNA Test

DNA Test – Wat kost het?

De kosten voor DNA onderzoek lopen behoorlijk uiteen. Dat komt niet alleen doordat er verschillende type tests zijn, ook per aanbieder zijn er grote verschillen. Dat komt deels doordat je bij sommige aanbieders het DNA zeer uitgebreid kunt laten analyseren. In de praktijk blijkt dat echter niet altijd nodig.

DNA Test Kosten

Als je wilt weten wat de kosten zijn voor een DNA test is het belangrijk om eerst na te gaan welke test je precies zoekt. Een vaderschapstest is gemiddeld genomen wat duurder dan een afkomstonderzoek die je soms al voor €59 kunt laten uitvoeren. Er zijn echter ook afkomst onderzoeken waar je aan een prijs van €500,- moet denken. Dan ontvang je een behoorlijk uitgebreide analyse die eigenlijk vooral nuttig is voor de bijna professionele stamboom onderzoeker.

…je merkt het al, een eenduidig antwoord wat over DNA onderzoekskosten is lastig te geven. Daarom dien je eerst bij jezelf na te gaan welke test je precies zoekt en wat het doel is. Om je hierbij te helpen hebben we een aantal tabellen gemaakt waarin we dieper ingaan op de kosten van verschillende type tests.

De tabellen bevatten prijzen van de volgende type tests:

 • Afkomst DNA test (gem. kosten: € 80 Euro voor een test)
 • Vaderschapstest (gem. kosten: € 270 Euro voor een test)
 • Verwantschapstest  (gem. kosten: € 290 Euro voor een test)

Kosten Afkomst DNA test

De kosten voor het laten uitvoeren van een onderzoek om te ontdekken waar jouw voorouders vandaan komen kunnen behoorlijk uiteen lopen. Het te betalen bedrag hangt onder andere af van het type test dat je wilt laten uitvoeren: een autosomale, mitochondriale of Y -DNA test, en de extra opties die je erbij wilt. Als extra opties kun je denken aan een gezondheidsonderzoek of nagaan hoeveel neanderthaler DNA je in je lichaam hebt. Uit de gegevens in onderstaande tabel kun je een goede indruk krijgen over hoeveel een test ongeveer kost bij de populairste aanbieders (let op: indicatief). Je bent doorgaans tussen de $79 en $100 kwijt voor een standaard test. Soms zijn er aanbiedingen waardoor de prijzen wat kunnen afwijken. Als je meer wilt weten over wat de tests precies bieden, kun je gebruik maken van onze vergelijker.

Ancestry MyHeritage 23andMe FTDNA Living DNA GPS Origins
standaard test $99 €79 $99 $79 $99 €229
Y-DNA test inclusief $169 tot $649
mtDNA test inclusief $89-€199
Health test $70-$90

Kosten Vaderschapstest

Wil je weten of de vader overeenkomstig DNA heeft met een kind of baby, houd dan ongeveer rekening met de vanaf prijzen uit onderstaande tabel. De kosten kunnen in de praktijk iets afwijken, maar deze bedragen geven een goed beeld. De hoogte van het te betalen bedrag hangt met name af van de keuze om een wettige vaderschapstest te doen of een test die puur is voor de gemoedsrust. De standaard test kun je al laten uitvoeren vanaf €185. 

Vaderschapstest.nu Dna-test.nl Consanguinitas Verilabs CWZ DDC
vaderschapstest €185 €189 €209 €315 €430 €300
vaderschapstest rechtsgeldig €360 €368 €450 €630 €430 €300
Invasieve prenatale test
(vlokken/vruchtwater)
€289
NIET-invasieve prenatale vaderschapstest €1348 €1249 (v.a.) €1400

Kosten verwantschapsonderzoek

Als je op zoek bent naar een test die kan vertellen of iemand van jou familie is, (een afkomstonderzoek) dan gelden ongeveer de volgende prijzen in Nederland.

Vaderschapstest.nu Dna-test.nl* Consanguinitas Verilabs CWZ Humgen
broer-zus test €215 €219 €295 €465 €300 €300
test met oom of tante €230 €239 €295 €300
tweeling test €199 €229 €300
Grootouder test €225 €239 €295 €575 €300
Y-chromosomaal €270 €269 €199 €375 €300
x-chromosolmaal €395 €399 €350 €300

* meerprijs mogelijk voor een rechtsgeldige test

De kosten van een DNA test bij de huisarts

Ook bij de huisarts verschillen de kosten, een goed DNA onderzoek i.v.m. een betwist vaderschap kan rond de €700 kosten. Ook zijn er verhalen van personen die wel tot € 1200,- kwijt zijn voor een goed onderzoek van een vader/kind DNA test. Laat je dus goed informeren over deze prijzen bij de huisarts alvorens hiervan gebruik te maken. Een bestelling via Internet zou in dit geval wel eens geld kunnen schelen.

Grootste invloed op prijs bij kosten van een DNA test:

 • Rechtsgeldigheid
 • Afstand / Bezorgingskosten
 • Betrouwbaarheid / Partij
 • Aangesloten Labaratorium
 • Keurmerken van de DNA test partij

Deze kosten waren op het moment van schrijven gelijk, echter kunnen deze prijzen natuurlijk ineens wijzigen. Gebruik deze DNA kosten dan ook alleen als indicatie. 

3 antwoorden
 1. Bergsma
  Bergsma zegt:

  Waar komen die verschillen in die kosten vandaan? Ik bedoel: € 465 voor een broer zus test bij Verilabs, terwijl je bij Dna-Test.nl al voor € 215 klaar bent voor precies hetzelfde? Ik snap dat echt niet.

  Beantwoorden
 2. Liam Lemmor
  Liam Lemmor zegt:

  Een erfelijkheidsonderzoek in een academische ziekenhuis, waarbij de erfelijke afwijking bekend is (191137) heeft mij meer dan 2000 euro gekost??? Beetje erg veel zou ik zeggen.

  Beantwoorden
  • DNAtestonline,nl Redactie
   DNAtestonline,nl Redactie zegt:

   Hoi Liam, de commerciële testen via internet zijn inderdaad een stuk goedkoper dan de testen van het ziekenhuis.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *