De verschillende type tests bij afkomst onderzoek: Autosomaal, Y-DNA en mtDNA

Om meer te begrijpen over wat de verschillende spelers aanbieden is het goed om wat dieper in te gaan op de verschillende type tests. Er zijn er 3:

  • De Autosomale DNA test
  • De Mitochondriale DNA test
  • De Y-DNA test

Autosomale DNA Test

Deze test gaat om de eerste 22 paar chromosomen en kijkt niet naar het 23e paar geslachtschromosomen. Omdat het deze geslachtschromosomen buiten beschouwing laat, kunnen zowel mannen als vrouwen deze test maken.

Met deze DNA test kun je achterhalen in welke mate het DNA van andere mensen verwant is aan dat van jou. De autosomaal DNA test heeft een resultaat dat interessant is als je ongeveer 5 generaties terug wilt zoeken. Dat komt doordat je 50% van beide ouders erft, die op hun beurt weer 50% van hun beide ouders hebben. Je hebt ongeveer 25% van het DNA van je opa en oma. Als je dit echter weer opgesplitst naar vijf generaties terug, heb je nog maar 0,03125% van het DNA van deze voorouder. Zo snel gaat dat dus. Hoe verder je terugkijkt met deze test, hoe onnauwkeuriger deze wordt.

De test kan wél een redelijke indruk geven van je etniciteit. Omdat groepen mensen de afgelopen eeuwen vaak in regio’s verbleven, heb je meer overeenkomsten tussen mensen binnen die regio. Op die manier kan jouw DNA vergeleken worden met andere groepen mensen en kan worden bekeken of je een match hebt.

Een nadeel van de autosomale test is dat je niet kunt kijken waar je verre voorouders vandaan komen. Als je dit graag wilt weten kun je vaak een mtDNA test en Y-DNA test erbij laten uitvoeren. Bij sommige partijen zit deze al in de prijs inbegrepen, maar bij andere moet je hiervoor extra bijbetalen.

Y-DNA Test

Waar vrouwen twee X chromosomen hebben, hebben mannen een X en een Y chromosoom. Het Y Chromosoom wordt alleen doorgegeven van vader op zoon. De Y DNA test kan dus alleen worden uitgevoerd door mannen. De uitkomst van deze test laat zien tot welke haplogroep je behoort aan je vaders kant.

X-DNA Test

De X-DNA test of X-Chromosoomtest is een test die verwantschap kan testen in de moederlijke lijn. Deze test is beter bekend onder de naam Mitochondriale DNA test (zie volgende alinea).

Mitochondriale DNA Test

De Mitochondriale DNA test, afgekort mtDNA test, kijkt naar het DNA in Mitochondria. Dit ontvang je alleen van de zijde van je moeder. Omdat het dus geen combinatie is van beide ouders, verandert dit DNA uiterst langzaam. Het nadeel hiervan is dus dat je alleen terug kan kijken van moeder op moeder op moeder. Een mooi aspect van deze test is dat je kunt achterhalen tot welke haplogroep je behoort. Op die manier kun je op basis van geografie je oorsprong bepalen.

1 antwoord
  1. Henk Elemans
    Henk Elemans zegt:

    Vijf generaties terug is 0,03125, dat is 3,125%, niet 0,03125%. Daarnaast is een X-chromosoomtest echt niet hetzelfde als mtDNA-test. X-chromosomen zijn onderdeel van je eigen DNA niet van dat van dat van je mitochondria. En vrouwen krijgen een van hun X-chromosomen van hun vader (die dat dan wel weer van zijn moeder krijgt), dus het test ook niet alleen de moederlijke lijn. Zelfs als het X-chromosoom van hun moeder komt, kan het zijn dat zij dit weer van haar vader heeft gekregen.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *