foto jimmy

Ervaring Embark Honden DNA test

In 2019 hebben we een puppy gekocht waarvan de moeder een Border Collie was en de vader een Kooijkerhond. Een ontzettend lief beestje. We noemden hem Jimmy. Naarmate de hond groter werd, kregen we toch wel wat twijfel over of er niet wat anders doorheen zat. Want hij had meer weg van een Friese Stabij dan van een Border Collie of Kooiker hond. Zeker deze laatste zagen we eigenlijk niet terug in het uiterlijk van de hond.

hondje jimmy

Daarom hebben we maar eens een Honden DNA test gedaan om te kijken of er nog andere rassen terug te vinden waren. We kozen om dit via Embark te doen met de simpele reden dat dit eigenlijk de enige Honden DNA test is die je hier eenvoudig kunt laten uitvoeren. Bij Wisdom Panel kun je bijvoorbeeld geen ‘Nederland selecteren’ in de contactgegevens. Hieronder lees je onze ervaring.

De kosten

De test schaften we aan met een gevonden kortingscode voor $109,-. Zonder kostte deze €129. ( prijzen zijn verhoogt, nu 199 Dollar)

Ondanks het hoge aankoopbedrag, was de DNA test een beetje een impulsaankoop. En zo kwam ik er 5 minuten na de bestelling achter dat de Kooijker helemaal niet in hun database van honden was opgenomen. Oeps!

Gek genoeg maakte dat uiteindelijk helemaal niet uit. Je zal zo lezen waarom 😊

De testkit

Het duurde een paar weekjes voordat de testkit bij ons aankwam. Daarin vind je een duidelijke uitleg en de test afnemen is een fluitje van een cent.

In het pakketje zat ook een retourenvelopje met adresgegevens van Embark. Deze is eenvoudig via het postkantoor te retourneren maar het kost wat extra omdat je dit van buiten de Verenigde Staten doet. We moesten hiervoor 11 Euro afrekenen.

Nadat je het pakketje ontvangen hebt, krijg je een code waarmee je een account kunt aanmaken.

En dan is het wachten geblazen…

De uitslag

uitslag honden dan testNa enkele weken was de uitslag binnen! Je krijgt hier per e-mail bericht van waarna je kunt inloggen. Spannend!

Eenmaal ingelogd waren we behoorlijk verbaasd. Zelfs zo verbaasd dat we de testuitslag maar moeilijk konden geloven.

Jimmy had nergens in zijn DNA sporen van een Bordercollie of Kooijkerhond! Hij bleek voor 74,3% Bretonse Spaniël (Epagneul Breton) en voor 25,7% Franse Spaniël (Epagneul Français).

Opgelicht

Het drong toen ook tot ons door dat we waren opgelicht door de vriendelijke dame waar we het hondje (op een boerderij in Raalte) hebben opgehaald. Bij het eerlijke verhaal hadden we het hondje ook meegenomen…

Wat ontdekten we nog meer

 • Naast de percentages kun je kijken naar de familiestamboom. Op die manier krijg je een goede indruk van het type honden dat de ouders en voorouders waren.

Embark familie stamboom

 • Jimmy ’s DNA bevat voor 1,2% wolven DNA (Medium). Dat klinkt wel grappig, maar veel honden zullen dat hebben – net zoals mensen nog Neanderthaler DNA bij zich dragen.

wolf percentage honden dna test

 • Jimmy heeft behoorlijk overeenkomstig DNA met een aantal hondjes in de V.S. Dat loopt uiteen van 20% tot 22%. Met deze percentages zijn de andere honden halfbroers en -zusjes, ooms, tantes of grootouders. De meeste hondjes zijn daar ook geboren op Galo na (zie afbeelding). Galo is geboren in Frankrijk en verhuisd naar Idaho.
  Dat er geen familie in Europa te vinden is, heeft zeer waarschijnlijk te maken met  populariteit van honden DNA testen in de V.S.

familie jimmy hond

 • In de Embark omgeving vind je ook nog wat meer algemene informatie over de rassen. Hier heb je verder niet zoveel aan. De Haplogroep van Jimmy is nog wel geinig, maar ook daarvan is het nut beperkt.

haplogroep embark honden DNA test

Conclusie

In ons geval was de Embark test erg waardevol. Niet alleen is het leuk om te weten dat Jimmy een compleet andere hond is dan we dachten, het is ook prettig om bepaalde karaktereigenschappen en kenmerken beter te begrijpen.  We hadden het (hoge) aankoopbedrag hier erg graag voor over.

De overige resultaten waren voor ons minder nuttig. Er waren geen Nederlandse of Europese familiebanden zichtbaar (waarschijnlijk door een beperkte afname van de test hier) en voor de rest is de informatie wat algemeen.

Als je echt geen idee hebt uit welke rassen jouw hond bestaat, of je hebt – net als ons – twijfel over de informatie die je hebt, dan is het 100% een aanrader om te doen. Het is alleen niet goedkoop!

10 antwoorden
 1. JoDoodle
  JoDoodle zegt:

  Ehm, opmerkelijk dat een oplichtende (brood?)fokker zijn exemplaren uit GB of USA heeft gehaald. Nogal een kostbare en moeizame omweg, omdat ze meestal uit de goedkope oostbloklanden komen. Deze Jimmy loijkt ook amper op de beide Epagneulvarianten; die onderling n.l. wel zeer op elkaar lijken.
  Zou het kunnen dat de test niet geheel o.k. is? Want idd, kooikers en (vermoedelijk friese stabijen) kent men daar helemaal niet. Wie weet hebben ze ook goed naar de foto’s gekeken en gedacht: lijkt op epagneuls. I.i.g. vind ik de kop v.d. pup i.d.d stabij-achtig.

  Beantwoorden
 2. Stabijna
  Stabijna zegt:

  Eerlijk gezegd vind ik de puppenfoto van (erg leuke) Jimmy al niet erg op een stabij lijken. Zijn snoet is veel te bol. Voordat ik de uitslag gelezen had, dacht ik eerder aan een spanielachtige hond. Frans of Brits. Drentsche Patrijs kan ook nog.

  Beantwoorden
 3. Antoinetta
  Antoinetta zegt:

  Ik heb 2 Embark testen zojuist afgenomen van de honden.
  Sturen jullie dit gewoon in de bijgeleverde envelop terug of nog voor zekerheid extra in een pakketje en aangetekend?

  Bedankt alvast .
  Groetjes Antoinetta

  Beantwoorden
 4. Cor
  Cor zegt:

  Is ook bekend met welk percentage een bordercollie en een kooikerhond overeenkomen met een betonse spaniel of een Franse spaniel. Als deze laatste rassen ergens in de lijn voorkomen, dan zou het, lijkt mij, in theorie nog steeds kunnen zonder dat er sprake is van oplichting. De Wolf zit er ook nog steeds in, weliswaar met een klein percentage, maar toch.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *