Family Tree DNA (FTDNA)

FamilytreeDNA, dat ook vaak wordt afgekort naar FTDNA, is een Amerikaanse site die is gericht op DNA afkomst onderzoek. Het is op het eerste gezicht niet een eenvoudige site omdat je veel keuzes hebt. Maar die keuzes onderscheiden FTDNA wel van andere aanbieders. Bij andere DNA tests wordt kun je namelijk vaak maar kiezen uit 1 of 2 opties. Familytree heeft 7 verschillende producten met elk een andere prijs.

Wat moet je weten over FTDNA

In de basis doet FTDNA hetzelfde als een aantal andere aanbieders. Je kunt zowel een autosomale test als een mtDNA en Y-DNA test laten doen. Met name bij de Y-DNA test gaat Family Tree DNA een stap verder. Je kunt hier tot wel $649 besteden aan een ontzettend uitgebreide analyse van het DNA. Deze wordt echter alleen aangeraden voor experts. FTDNA heeft een uitgebreid matching systeem waarmee je DNA matches kunt zien met anderen.

FTDNA is een goede optie voor als je het uiterste uit DNA onderzoek wil halen. Je kunt klein beginnen en steeds een stapje verder in het onderzoek naar waar je vandaan komt.

logo FTDNA
migratie voorouder eve

Kosten FTDA

Family Tree DNA is scherp geprijsd voor als je enkel de autosomale test wilt laten uitvoeren. De site is flink hoger geprijsd dan andere aanbieders als het gaat om de Y-DNA test en de mtDNA test.

Kosten Autosomale test:

 • $79

Kosten Y-DNA test:

 • $169 voor 37 short tandem reapeats (STRs)
 • $268 voor 67 STRs
 • $359 voor 111 STRs
 • $649 voor 500 STRs

Kosten mtDNA test:

 • $89 voor een test die 2 regio`s mitochondrial DNA analyseert (HVR1 and HVR2)
 • $199 voor een test die alle regio`s mitochondrial DNA analyseert en nog uitgebreidere resultaten biedt

Voordelen en Nadelen

 Keuze in hoe uitgebreid je je onderzoek wil laten uitvoeren

 Je kunt je DNA code in het Familytree DNA systeem uploaden van de volgende aanbieders: AncestryDNA,  MyHeritage

DNA onderzoeksprojecten zoals The Netherlands Dual DNA Project!

Meer mogelijkheden

Chromosoom browser FTDNA

FTDNA beschikt over een Chromosoom browser als onderdeel van de Family Finder. Hiermee kun je op grafische wijze jouw DNA vergelijken met jouw matches. Deze matches zijn dus mensen die uit de database komen en vergelijkbaar DNA met jou hebben.

DNA data upload

Als je jouw DNA hebt laten onderzoeken door een andere afkomst website, dan kun je soms de data downloaden en vervolgens uploaden bij een concullega. Op die manier kun je gebruik maken van de database en analyses van de andere partij. De data uit FTDNA kun je uploaden bij de volgende partijen:
MyHeritage • Living DNA

DNA data download

Ook de data uit FTDNA kun je downloaden en uploaden bij een andere aanbieder van afkomst onderzoek. De onderstaande websites accepteren DNA data van Family Tree DNA.
MyHeritage • Living DNA

website FTDNA

FTDNA Nederland

Familtree DNA is niet in het Nederlands beschikbaar, maar je kunt het product gewoon prima kopen. Via FamilyTree kun je ook deelnemen aan het Netherlands Dual DNA Project!

Video en reviews over Family Tree DNA

In de onderstaande video kun je meer te weten komen over hoe FTDNA te werk gaat en wat je allemaal van ze kunt verwachten. (Engels) Daarbij hebben we een aantal video`s voor je geselecteerd die gebruikers van de test online hebben geplaatst.

Voordelen en Nadelen van FTDNA (Engels)

Webinar voor wie dieper op het onderwerp wil ingaan (Engels)

Zeer uitgebreid verslag over de website (Engels)

We proberen op deze pagina een zo goed mogelijk overzicht te geven over wat deze aanbieder van afkomst DNA testen allemaal biedt. Heb je vragen of mis je dingen? Laat het weten in de reacties. We zijn overigens ook heel erg benieuwd naar jouw ervaringen.

2 antwoorden
 1. Robert F. Sanstra
  Robert F. Sanstra zegt:

  Beste mensen,

  Hoe kan ik mijn DNA van My Heritage uploaden naar FTDNA?
  En wat precies moet ik dan uploaden?
  Ik hoor het graag!

  Vriendelijke groet,
  Robert Sanstra

  Beantwoorden
 2. Bas van Dooremolen
  Bas van Dooremolen zegt:

  Je download je csv file bij MyHeritage als je naar je DNA beheer gaat, rechts bij de drie punten kun je kiezen voor download. Sla de file op in een map op de hard drive. Als je dan naar FTDNA gaat en ingelogd bent: ga dan naar account ( rechtsboven) en kies dan de balk genealogy. Daar kies je dan upload csv!

  Met vriendelijke groet,

  Bas van Dooremolen

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *