DNA Diepgang, Onderzoek & Nieuws

Wij willen onze bezoekers veel informatie rondom DNA en voornamelijk DNA Tests bieden, om dit te realiseren behandelen wij sommige onderwerpen zeer uitgebreid. Zie hier een overzicht van deze onderwerpen: 

Ervaring Embark Honden DNA test

In 2019 hebben we een puppy gekocht waarvan de moeder een Border Collie was en de vader een Kooijkerhond. Een ontzettend lief beestje. We noemden hem Jimmy. Naarmate de hond groter werd, kregen we toch wel wat twijfel over of er niet wat anders doorheen zat. Want hij had meer weg van een Friese Stabij dan van een Border Collie of Kooiker hond. Zeker deze laatste zagen we eigenlijk niet terug in het uiterlijk van de hond.

hondje jimmy

Daarom hebben we maar eens een Honden DNA test gedaan om te kijken of er nog andere rassen terug te vinden waren. We kozen om dit via Embark te doen met de simpele reden dat dit eigenlijk de enige Honden DNA test is die je hier eenvoudig kunt laten uitvoeren. Bij Wisdom Panel kun je bijvoorbeeld geen ‘Nederland selecteren’ in de contactgegevens. Hieronder lees je onze ervaring.

De kosten

De test schaften we aan met een gevonden kortingscode voor $109,-. Zonder kostte deze €129.

Ondanks het hoge aankoopbedrag, was de DNA test een beetje een impulsaankoop. En zo kwam ik er 5 minuten na de bestelling achter dat de Kooijker helemaal niet in hun database van honden was opgenomen. Oeps!

Gek genoeg maakte dat uiteindelijk helemaal niet uit. Je zal zo lezen waarom 😊

De testkit

Het duurde een paar weekjes voordat de testkit bij ons aankwam. Daarin vind je een duidelijke uitleg en de test afnemen is een fluitje van een cent.

In het pakketje zat ook een retourenvelopje met adresgegevens van Embark. Deze is eenvoudig via het postkantoor te retourneren maar het kost wat extra omdat je dit van buiten de Verenigde Staten doet. We moesten hiervoor 11 Euro afrekenen.

Nadat je het pakketje ontvangen hebt, krijg je een code waarmee je een account kunt aanmaken.

En dan is het wachten geblazen…

De uitslag

uitslag honden dan testNa enkele weken was de uitslag binnen! Je krijgt hier per e-mail bericht van waarna je kunt inloggen. Spannend!

Eenmaal ingelogd waren we behoorlijk verbaasd. Zelfs zo verbaasd dat we de testuitslag maar moeilijk konden geloven.

Jimmy had nergens in zijn DNA sporen van een Bordercollie of Kooijkerhond! Hij bleek voor 74,3% Bretonse Spaniël (Epagneul Breton) en voor 25,7% Franse Spaniël (Epagneul Français).

Opgelicht

Het drong toen ook tot ons door dat we waren opgelicht door de vriendelijke dame waar we het hondje (op een boerderij in Raalte) hebben opgehaald. Bij het eerlijke verhaal hadden we het hondje ook meegenomen…

Wat ontdekten we nog meer

 • Naast de percentages kun je kijken naar de familiestamboom. Op die manier krijg je een goede indruk van het type honden dat de ouders en voorouders waren.

Embark familie stamboom

 • Jimmy ’s DNA bevat voor 1,2% wolven DNA (Medium). Dat klinkt wel grappig, maar veel honden zullen dat hebben – net zoals mensen nog Neanderthaler DNA bij zich dragen.

wolf percentage honden dna test

 • Jimmy heeft behoorlijk overeenkomstig DNA met een aantal hondjes in de V.S. Dat loopt uiteen van 20% tot 22%. Met deze percentages zijn de andere honden halfbroers en -zusjes, ooms, tantes of grootouders. De meeste hondjes zijn daar ook geboren op Galo na (zie afbeelding). Galo is geboren in Frankrijk en verhuisd naar Idaho.
  Dat er geen familie in Europa te vinden is, heeft zeer waarschijnlijk te maken met  populariteit van honden DNA testen in de V.S.

familie jimmy hond

 • In de Embark omgeving vind je ook nog wat meer algemene informatie over de rassen. Hier heb je verder niet zoveel aan. De Haplogroep van Jimmy is nog wel geinig, maar ook daarvan is het nut beperkt.

haplogroep embark honden DNA test

Conclusie

In ons geval was de Embark test erg waardevol. Niet alleen is het leuk om te weten dat Jimmy een compleet andere hond is dan we dachten, het is ook prettig om bepaalde karaktereigenschappen en kenmerken beter te begrijpen.  We hadden het (hoge) aankoopbedrag hier erg graag voor over.

De overige resultaten waren voor ons minder nuttig. Er waren geen Nederlandse of Europese familiebanden zichtbaar (waarschijnlijk door een beperkte afname van de test hier) en voor de rest is de informatie wat algemeen.

Als je echt geen idee hebt uit welke rassen jouw hond bestaat, of je hebt – net als ons – twijfel over de informatie die je hebt, dan is het 100% een aanrader om te doen. Het is alleen niet goedkoop!

Op zoek naar je oorsprong: migratieroutes en haplogroepen

Nieuwsgierig naar je oorsprong? Wil je weten waar je grootouders vandaan komen? Wil je inzicht in je raciale en etnische afkomst? Waarschijnlijk weet je dat dat je DNA wordt doorgegeven van generatie op generatie. Dit DNA bevat heel veel informatie. Het van generatie op generatie doorgeven van DNA maakt het mogelijk om op zoek te gaan naar het antwoord op een aantal vragen:

 • Waar kwamen je verre voorvaders vandaan?
 • Welke migratieroutes namen je verre voorouders?
 • Met welke bevolkingsgroep op aarde komt je DNA het meest overeen?

Iedereen, dus ook jij, behoort tot een bepaalde haplogroep. Bevolkingsgroepen met een DNA dat sterk overeenkomt behoren tot dezelfde haplogroep. De haplogroep maakt het dus mogelijk om te bepalen waar je oorsprong ligt. De drie zojuist gestelde vragen kunnen worden beantwoord.

SNP-mutatie en haplogroep

Het DNA van het Y-chromosoom wordt onveranderd doorgegeven van vader op zoon. Het mitochondrion wordt onveranderd doorgegeven van een moeder op haar zomen en dochters. Dit verloopt niet altijd goed. Er kunnen tijdens de vele replicaties van het DNA foutjes of mutaties optreden. Dankzij gevorderde analytische technieken kunnen deze mutaties opgespoord en geïdentificeerd worden. Stel een voorouder heeft als DNA ACGTCT. Na een SNP-mutatie wordt dat ACGTTT. Er is dus een van de basen (de C) vervangen door een van de andere basen (in dit voorbeeld zijn de drie andere basen AGT. De C is in dit voorbeeld vervangen door de T).

Hoe worden SMP-mutaties aangegeven? Met een code. Zo’n 200.000 jaar geleden ontstond in de zogenaamde African Adam in Oost Afrika een M91 SNP-mutatie. Deze oudst bekende mutatie komt alleen voor bij deze groep. Een groep met dezelfde SNP-mutatie wordt een haplogroep genoemd. De groep met deze mutatie is haplogroep 61. Tegenwoordig vinden we deze nog steeds bestaande groep bij onder andere de Ethiopische joden en bij de Bosjesmannen.

Haplogroepen en migratieroutes

Er kunnen diverse haplogroepen worden onderscheiden van A t/m T Deze groepen zijn weer onderverdeeld in subgroepen. Er bestaan dus enkele tientallen verschillende haplogroepen. Iedere groep heeft een gemeenschappelijke stamvader De verschillende groepen maken het voor wetenschappers mogelijk om de verspreiding van de mensen over de aarde in beeld te brengen. De wetenschappers ontdekten diverse migratiestromen:

 • Er zijn haplogroepen via het Midden-Oosten naar de Balkan getrokken. Vanaf hier trokken ze naar Scandinavië.
 • Andere haplogroepen vertrokken vanaf Jemen. Via de Aziatische kusten kwamen ze helemaal in Australië terecht.
 • Er waren ook haplogroepen die vanuit het Midden-Oosten naar centraal Azië vertrokken. Vandaaruit trokken ze verder naar Siberië en Amerika.
 • Andere haplogroepen trokken langs de kusten van de Middellandse Zee. Ze gingen Europa bevolken.

De afkomst van de Nederlanders

Wetenschappers zijn ook iets te weten gekomen over de afkomst van de Nederlanders. R1b is de haplogroep van ongeveer de helft van alle Nederlanders, terwijl 30 procent van de Nederlanders haplogroep I heeft. De rest behoort tot een van de zeven andere groepen die wetenschappers hebben gevonden tijdens hun onderzoek naar onze herkomst.

Hoe zijn de R1b-Nederlanders in ons land terechtgekomen?
Hoogstwaarschijnlijk zijn ze vertrokken vanuit Spanje/ Portugal (het Iberisch schiereiland).

Hoe zijn de I-Nederlanders in ons land terechtgekomen?
Vanuit Scandinavië (Noormannen of Friezen?).

Ons DNA is dus vaak afkomstig uit Spanje of uit Scandinavië.

 

Kaart met migratie routes
(klik om te vergroten)

World Map of Y-DNA Haplogroups

 

Interessante links

Overleden personen zoeken

Als je jouw stamboom compleet in beeld wilt krijgen of je bent naar één specifiek persoon op zoek dat overleden is dan zijn er vele sites waar je overleden personen kunt zoeken op naam of op stad. Wij hebben ze bij DNA test online op een rij gezet.

Overleden personen zoeken via MyHeritage.nl

search-myheritage

Bij Myheritage heb je een grote zoekmogelijkheid via de My Heritage rouwadvertentie database, het is mogelijk te zoeken op basis van:

Voornaam, Achternaam, Jaar, Plaats, Woonplaats & Trefwoorden

Overleden personen zoeken in België via InMemoriam

In Memoriam is een initiatief van Mediahuis van alle Belgische kranten, dus een hoop Belgische data is hier te vinden.

Overleden personen zoeken via Menselinq.nl

Menselinq heeft ook een grote database. Ook veel regionale mogelijkheden in deze database.

Een goede bestemming voor zoektochten als:

Rouwadvertenties Amsterdam, of bijvoorbeeld ‘overleden personen zoeken in Groningen’.

Overleden personen zoeken met WieWasWie.nl

wiewaswie

WieWasWie.nl Voornamelijk oudere data staat hierin, maar wel heel veel. Dus als je ver terug zoekt is deze database ideaal.

Heeft u zelf nog andere goede sites gevonden in uw zoektocht? Laat het ons weten via een reactie en wij voegen de site dan toe aan deze lijst!

 

 

Vergoeding DNA onderzoek vanuit de zorgverzekering

Een vergoeding voor DNA onderzoek vanuit de zorgverzekering is mogelijk. Het is dan belangrijk om te vermelden dat dit geldt voor erfelijkheidsonderzoeken. Dit is onderzoek naar de erfelijkheid van een ziekte of een mogelijk aangeboren afwijking. Sommige ziektes en afwijkingen komen binnen bepaalde families namelijk vaker voor. DNA onderzoek geeft dan antwoorden op bijvoorbeeld onderstaande vragen:

 • Binnen de familie komt een ziekte voor en je wilt weten of dit (erfelijke) gevolgen heeft voor jezelf en eventuele kinderen?
 • Hoe groot de kans is dat een bepaalde ziekte wordt doorgegeven als je kinderen krijgt?

Wat krijg je vergoed bij erfelijkheidsonderzoek?

Als je een verwijzing van een huisarts of medisch specialist hebt, kun je onderzoek laten uitvoeren bij een ziekenhuis dat is aangesloten bij de verzekeraar. Je kan vervolgens een vergoeding voor DNA onderzoek ontvangen van je zorgverzekering. Wat je precies vergoed krijgt kan verschillen per verzekeraar. Dus je doet er goed aan om hiernaar te informeren bij de zorgverzekeraar waar je bent aangesloten.

Op een vergoeding van erfelijkheidsonderzoek is het eigen risico van toepassing. Dat houdt in dat het deel eigen risico dat je hebt gekozen, eerst van het bedrag wordt afgehaald. Daardoor kan het voorkomen dat je uiteindelijk toch een flink deel zelf betaalt.

Bij veel zorgverzekeraars worden de onderstaande DNA onderzoeken vergoed. Daarnaast maak je aanspraak op een vergoeding voor advies en eventuele extra begeleiding.

 • Stamboomonderzoek, chromosoomonderzoek, biochemisch onderzoek, ultrageluidsonderzoek en DNA onderzoek. Daarnaast valt advies en psychosociale begeleiding ook vaak onder de vergoeding.

Wordt een vaderschapstest of DNA afkomst test vergoed?

Een vaderschapstest of DNA afkomst test wordt doorgaans niet vergoed in de basis- of aanvullende verzekering.