DNA Diepgang, Onderzoek & Nieuws

Wij willen onze bezoekers veel informatie rondom DNA en voornamelijk DNA Tests bieden, om dit te realiseren behandelen wij sommige onderwerpen zeer uitgebreid. Zie hier een overzicht van deze onderwerpen: 

Overleden personen zoeken

Als je jouw stamboom compleet in beeld wilt krijgen of je bent naar één specifiek persoon op zoek dat overleden is dan zijn er vele sites waar je overleden personen kunt zoeken op naam of op stad. Wij hebben ze bij DNA test online op een rij gezet.

Overleden personen zoeken via MyHeritage.nl

search-myheritage

Bij Myheritage heb je een grote zoekmogelijkheid via de My Heritage rouwadvertentie database, het is mogelijk te zoeken op basis van:

Voornaam, Achternaam, Jaar, Plaats, Woonplaats & Trefwoorden

Overleden personen zoeken in België via InMemoriam

In Memoriam is een initiatief van Mediahuis van alle Belgische kranten, dus een hoop Belgische data is hier te vinden.

Overleden personen zoeken via Menselinq.nl

Menselinq heeft ook een grote database. Ook veel regionale mogelijkheden in deze database.

Een goede bestemming voor zoektochten als:

Rouwadvertenties Amsterdam, of bijvoorbeeld ‘overleden personen zoeken in Groningen’.

Overleden personen zoeken met WieWasWie.nl

wiewaswie

WieWasWie.nl Voornamelijk oudere data staat hierin, maar wel heel veel. Dus als je ver terug zoekt is deze database ideaal.

Heeft u zelf nog andere goede sites gevonden in uw zoektocht? Laat het ons weten via een reactie en wij voegen de site dan toe aan deze lijst!

 

 

Vergoeding DNA onderzoek vanuit de zorgverzekering

Een vergoeding voor DNA onderzoek vanuit de zorgverzekering is mogelijk. Het is dan belangrijk om te vermelden dat dit geldt voor erfelijkheidsonderzoeken. Dit is onderzoek naar de erfelijkheid van een ziekte of een mogelijk aangeboren afwijking. Sommige ziektes en afwijkingen komen binnen bepaalde families namelijk vaker voor. DNA onderzoek geeft dan antwoorden op bijvoorbeeld onderstaande vragen:

  • Binnen de familie komt een ziekte voor en je wilt weten of dit (erfelijke) gevolgen heeft voor jezelf en eventuele kinderen?
  • Hoe groot de kans is dat een bepaalde ziekte wordt doorgegeven als je kinderen krijgt?

Wat krijg je vergoed bij erfelijkheidsonderzoek?

Als je een verwijzing van een huisarts of medisch specialist hebt, kun je onderzoek laten uitvoeren bij een ziekenhuis dat is aangesloten bij de verzekeraar. Je kan vervolgens een vergoeding voor DNA onderzoek ontvangen van je zorgverzekering. Wat je precies vergoed krijgt kan verschillen per verzekeraar. Dus je doet er goed aan om hiernaar te informeren bij de zorgverzekeraar waar je bent aangesloten.

Op een vergoeding van erfelijkheidsonderzoek is het eigen risico van toepassing. Dat houdt in dat het deel eigen risico dat je hebt gekozen, eerst van het bedrag wordt afgehaald. Daardoor kan het voorkomen dat je uiteindelijk toch een flink deel zelf betaalt.

Bij veel zorgverzekeraars worden de onderstaande DNA onderzoeken vergoed. Daarnaast maak je aanspraak op een vergoeding voor advies en eventuele extra begeleiding.

  • Stamboomonderzoek, chromosoomonderzoek, biochemisch onderzoek, ultrageluidsonderzoek en DNA onderzoek. Daarnaast valt advies en psychosociale begeleiding ook vaak onder de vergoeding.

Wordt een vaderschapstest of DNA afkomst test vergoed?

Een vaderschapstest of DNA afkomst test wordt doorgaans niet vergoed in de basis- of aanvullende verzekering.