vader en zoon

Vaderschapstest

Een vaderschapstest kun je op verschillende manieren doen. Het kan via je huisarts, via het ziekenhuis, of bij een website die hierin gespecialiseerd is. Er zijn steeds meer van dit soort websites die een DNA vaderschapstest tegen een scherp tarief aanbieden. Deze bedrijven sturen de vaderschapstest en instructies naar jou thuis, waar je vervolgens eenvoudig de test kunt afnemen.

De keuze voor een vaderschapstest

Welke vaderschapstest je doet, hangt af van het moment. Als de baby nog niet geboren is, dan doe je een prenatale zwangerschapstest. Als het kindje wel al is geboren kun je het vaderschap heel eenvoudig testen met een online DNA vaderschapsonderzoek.

Prenatale Vaderschapstest

De prenatale vaderschapstest laat je uitvoeren als het kindje nog niet geboren is. De invasieve prenatale vaderschapstest laat je voor de geboorte uitvoeren door een gynaecoloog. Als je deze test wilt doen kun je dit het beste bespreken met je huisarts of verloskundige. De niet-invasieve test kun je ook laten uitvoeren buiten het ziekenhuis. Hier is namelijk enkel een bloedafname nodig, omdat het DNA van het kindje gevonden kan worden in de bloedbaan van de moeder. Meer informatie over deze tests kun je vinden op de pagina over de prenatale vaderschapstest.

De online DNA vaderschapstest

Bij een kind dat al geboren is, kun je relatief eenvoudig een DNA test laten uitvoeren. Je kunt deze online bestellen waarna je thuis een zogenaamde test-kit ontvangt. Hierin zitten instructies en wattenstaafjes waarmee je een wangstrijkje kunt doen. Als je de instructies uitvoert en het pakketje retourneert, zal in een laboratorium onderzoek gedaan worden. Je ontvang dan binnen ongeveer 8 dagen een resultaat.

Aanbieders online vaderschapstest

In Nederland kun je uit een aantal websites kiezen die vaderschapstests doen (en ander verwantschapsonderzoek). Je kunt deze via het onderstaande overzicht direct bekijken, of naar onze review pagina gaan.

vaderschapstest-nu-aanbieder

De test van vaderschapstest.nu is er vanaf €185,-

De test van Consanguinitas is er vanaf €209,-

ddc en dna-test.nl

De test van DNA-test.nl is er vanaf €189,-

Rechtsgeldige vaderschapstest of niet?

Je kunt een vaderschapstest op twee verschillende soorten manier laten doen:

Mogelijke redenen voor een vaderschapstest

Er zijn verschillende motivaties om een vaderschapstest te laten uitvoeren. Het kan zijn dat er twijfel is over wie de vader is, maar het kan ook zo zijn dat er een probleem speelt rondom de gerechtelijke vaststelling van het vaderschap.

Twijfel over wie de vader is

Je kunt bij enige vorm van twijfel over vaderschap een DNA test laten uitvoeren waarmee kan worden aangetoond of er een DNA relatie is tussen een kind en de mogelijke vader. Dit kun je doen tijdens de zwangerschap, of als het kind al geboren is.

Dit is voor de moeder vaak een vervelende tijd met veel onzekerheid en mogelijk grote gevolgen voor het verder levensverloop. De uitslag van een vaderschapstest geeft dan -ongeacht de uitkomst- wat rust. Sommige vrouwen kiezen ervoor om een (prenatale) test uit te voeren in samenwerking met de minnaar. Op die manier kun je bij een negatieve testuitslag uitsluiten dat deze persoon de vader is, zonder dat de echte vader hiervan op de hoogte is. Dit is overigens niet ons advies, maar enkel een suggestie. Iedere situatie vergt zijn eigen aanpak en openheid.

Problematiek rondom de erkenning van het kind

Als mensen niet getrouwd zijn en geen geregistreerd partnerschap met elkaar hebben, moet de vader een kind erkennen bij de gemeente. Daarbij is toestemming nodig van de moeder. Op die manier wordt de vader de wettelijke ouder met de daarbij horende verplichtingen en erfrechtelijke gevolgen. De vader hoeft hier niet de daadwerkelijk biologische vader zijn om dit te doen.

Het kan voorkomen dat het vaderschap niet erkend wordt omdat de vader dit niet wil, of de moeder geen toestemming geeft. Een kind kan later via een procedure alsnog een wettelijke band met de vader aantonen. Het vaderschap vaststellen in wettelijke zin, kan alleen door de moeder of kind aangevraagd worden. Een rechtsgeldige DNA vaderschapstest biedt hiervoor een uitkomst. Hiervoor is wél een DNA monster van de vader nodig. Als deze weigert kan is het mogelijk dat de rechter via een procedure oordeelt dan de betreffende man verplicht moet deelnemen.

Vergelijk online DNA vaderschapstest websites

Het laten uitvoeren van een DNA test is niet zomaar iets. Je betaalt er een behoorlijk bedrag voor, dus het loont om er goed onderzoek naar de verschillende testen te doen. Om je te helpen hebben we alle vaderschapstesten in een overzicht gezet.

vergelijk dna tests
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *