DNA test voor honden

Je kunt tegenwoordig ook een online DNA test bestellen voor jouw viervoeter. Dat klinkt misschien een beetje vreemd maar het is erg leuk! Zo’n test geeft namelijk antwoord op een prangende vraag die veel hondenbezitters hebben: “Hoe heeft mijn lieve vuilnisbakkie ooit zo kunnen worden?” Met een DNA test kun je namelijk achterhalen uit welke rassen jouw hond bestaat. Er zijn 2 grotere bedrijven die deze test aanbieden. Naast informatie over het ras ontvang je ook vaak informatie over kans op ziektes.

Hier vind je alle informatie die je nodig hebt voor het laten uitvoeren van een DNA test voor jouw hond.

Uitgelicht: Embark

Embark DNA test hond is de enige grote aanbieder van online honden DNA testen waar je direct kunt bestellen vanuit Nederland. Dit betreft een test met ras- & gezondheidsanalyse. 

Goedkoopste DNA test Hond – Waar te vinden?

Wij vinden dat een honden DNA test best duur kan zijn. Daarom hebben we gekeken naar waar je de goedkoopste honden DNA test kunt vinden in Nederland (niet alle bedrijven verzenden naar Nederland of België). De goedkopere testen analyseren uit welke hondenrassen jouw hond bestaat. Als je ook wilt weten wat veel voorkomende ziektes zijn voor jouw hond, dan wordt de test automatisch ook een stuk duurder.

1   Wisdom Panel 3.0 | €87,85
        Gevonden via Amazon.com | $79,99 + $7,59 verzendkosten
  Analyseert welke rassen zijn terug te vinden in het DNA
  250+ verschillende rassen 

2   Wisdom Panel 2.0 | €95 Tijdelijke actie: €83,65
        Gevonden via Amazon.de (Nederlandstalige site vind je in het menu onder wereldbol)
Analyseert welke rassen zijn terug te vinden in het DNA
  250+ verschillende rassen

3   Embark | €150
         5 miljoen+ gebruikers | 160 (sub)regio`s | 6-8 weken resultaat

   Informatie over samenstelling ras
   Genetische gesteldheid / gezondheid
  Analyseert 250 rassen (ook dingoes, coyotes, wolven)
  Afkomst informatie en verwanten vinden*

* Dit betreft een Amerikaanse test en ze zullen dus niet al teveel Nederlandse honden in hun database hebben. Dit maakt deze onderdelen niet zo nuttig.

Onze keuze

De keuze voor de goede afkomst test hangt erg af van wat je in de resultaten zoekt. We hebben daarom kort en bondig onze keuzes samengevat voor wat je in een test zou kunnen zoeken.

Onze keuze voor mensen die puur willen weten uit welke rassen hun hond is voortgekomen

Wisdom Panel

Onze keuze voor wie een uitgebreid rapport wil met afkomst & analyse van gezondheid

Embark

Onze keuze voor mensen die niet teveel willen uitgeven

Wisdom Panel

voorbeeld stamboom hond

voorbeeld stamboom hond

Toelichting op onze keuze & advies

Je betaalt een fikse meerprijs voor een uitgebreid rapport waarin ook afkomst, verwantschap en de gezondheid van jouw hond worden meegenomen. We vragen ons af of hier voldoende meerwaarde in zit.

Gezondheid

Als je de test bij je hond afneemt, krijg je ook inzicht in kansen op mogelijke gezondheidsproblemen en ziektes. Ze vergelijken aandoeningen in de database met de hondenrassen waar jouw hond uit bestaat.  Zoals bij vele hondenbezitters bekend, zijn er bij sommige honden behoorlijke erfelijke problemen. Met name bij rashonden zie je veel gezondheidsproblemen door inteelt en doorfokken. Een DNA test voor je hond kan je inzicht geven in mogelijke problemen, maar eigenlijk zijn deze problemen ook al wel bekend. Een goede informatieve website rond dit onderwerp is:  www.rashondenwijzer.nl.

Afkomst en Verwantschap

Embark biedt inzicht in afkomst en verwantschap. Zo kun je dus via hun platform ontdekken welke andere hond die de test heeft ondergaan familie is van jouw hond. Aangezien het een Amerikaans platform betreft, denken we dat hier op dit moment geen ontzettend interessante resultaten uit zullen voortkomen. Het aantal Nederlanders en Belgen dat een dergelijke test heeft afgenomen zal namelijk nog enigszins beperkt zijn. We zien wel dat de DNA test voor honden steeds populairder wordt, dus dit kan in de nabije toekomst best veranderen.

Hoe werkt een DNA test voor honden?

Het is erg vergelijkbaar met menselijk DNA afkomst onderzoek. Jouw hond bezit 50% van de genen van de beide ouders. En op hun beurt bezitten zij ook weer 50% van hun ouders. Doordat er al veel honden in de database zitten, kan de aanbieder van de test zien welke hondensoorten overeenkomstig DNA hebben. Als er dus een stukje DNA aanwezig is dat hele veel herdershonden hebben, kun je aangeven dat de hond voor xx% uit herder DNA bestaat.

De stappen zijn als volgt:

 1. Bestel de testkit van jouw keuze, deze zal worden opgestuurd.
 2. Volg de instructie van de testkit. Dit is doorgaans eenvoudig wat wangslijm afnemen en terugsturen in de retour verpakking. .
 3. Wachten op de analyse in het lab.
 4. De resultaten zijn bekend en online in te zien of per post te ontvangen.

Waar komen honden vandaan?

(originele bron onbekend)

Hoe wordt DNA geanalyseerd

DNA ziet er uit als een soort van wenteltrap met twee draaiende strengen en daartussen dwarsverbindingen. De tegenover elkaar liggende punten waar die dwarsverbindingen ontstaan kunnen uit 4 types bestaan: A, D, T en G. Enkel AT en GC kunnen combinaties maken. Als het DNA van jouw hond in het laboratorium wordt geanalyseerd, kijken ze naar hoe die combinaties lopen langs de strengen. Dat kan namelijk op vele manieren, en de volgorde hiervan is de code van  het DNA. Deze code is bij honden die verwant zijn aan elkaar (familie en soortgenoten) meer hetzelfde dan bij honden die ver van elkaar vandaan staan (husky en teckel). Op die manier worden de resultaten uit het lab vergeleken met andere honden die zijn getest.

Heb je vragen of wil je het verhaal van jouw hond delen?

Vinden we leuk!

2 antwoorden
  • Dnatest
   Dnatest zegt:

   Het is juist extra interessant om een DNA test te doen bij een hond waarvan je de oorsprong niet goed kent. Je ziet dan twee of veel meer rassen terugkomen. En dat kan leuk zijn om het gedrag van jouw hond te verklaren en om de gelijkenissen te zien met bepaalde rashonden.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *