DNA Test Hond: Hondenrassen Test

Het wordt met de dag populairder: een hondentest voor het ras van uw hond! Ook wel een Hondenrassentest. Zo’n DNA Test voor uw hond klinkt misschien een beetje vreemd maar het is erg leuk! Zo’n test geeft namelijk antwoord op een prangende vraag die veel hondenbezitters hebben: “Hoe heeft mijn lieve vuilnisbakkie ooit zo kunnen worden?” Met een DNA test kun je namelijk achterhalen uit welke rassen jouw hond bestaat. Er zijn veel bedrijven die dit aanbieden, maar één schiet er op dit moment op alle vlakken bovenuit: Embark DNA Test Hond. Naast informatie over het ras ontvang je ook vaak informatie over kans op ziektes.

embark logo transparant

#1 Keuze: Embark DNA test

Embark DNA test hond is de enige grote aanbieder van online honden DNA testen waar je direct kunt bestellen vanuit Nederland.  Je kunt kiezen uit een  ras- & gezondheidsanalyse of beiden. De prijzen van Embark verschillen vaak op basis van allerlei kortingen die je te plaatse op de volgende webpagina van Embark direct kan zien. 

De Beste DNA test Hond – Waar te vinden?

Wij vinden dat een honden DNA test best duur kan zijn. Daarom hebben we in onze keuze voor de beste DNA Honden Test ook gekeken naar de goedkoopste honden DNA geschikt voor Nederland (niet alle bedrijven verzenden naar Nederland of België).  Als je ook wilt weten wat veel voorkomende ziektes zijn voor jouw hond, dan wordt de test automatisch duurder, dat is optie #2.

1  EMBARK hondenras test
       Kosten: $129 & $10 verzendkosten (excl. retourkosten)
  Analyseert welke rassen zijn terug te vinden in het DNA
  250+ verschillende rassen 

honden dna test en gezondheidstest

2  EMBARK Ras & Gezondheid
        Kosten: $199 + $10 verzendkosten (excl. retourkosten)
  Analyseert welke rassen zijn terug te vinden in het DNA
  250+ verschillende rassen

wisdom panel honden dna test

3  Wisdom Panel DNA test Hond
        Kosten: €139,95 via bol.com
  Analyseert welke rassen zijn terug te vinden in het DNA
  170 verschillende rassen

Kosten retourneren sample bij ons onbekend

Meer informatie over een bestelling via Embark

In Nederland zijn er niet veel aanbieders van Honden DNA testen. Je eigenlijk alleen maar het Amerikaanse Embark terecht, waar je gewoon kunt bestellen als je buiten de V.S. woont.

De kosten toegelicht

Je betaalt bij Embark in Dollars. De DNA test van $199 is tegen de wisselkoers van het moment van schrijven omgerekend €170.
naast de kosten voor de test zelf, betaal je $10,- voor de verzending buiten de V.S.. Al zijn er vaak uitzonderingen voor deze bestelkosten.

De testkit terug sturen

Na het afnemen van het speeksel van de hond dient de testkit terug te worden gestuurd. Binnen de V.S. is dit gratis, maar als je in Nederland woont zul je deze via het postkantoor terug moeten sturen tegen het daarvoor geldende tarief. Ze raden aan om dit te doen met een track en trace optie waarvan je de tracking code kunt doorgeven aan Embark op dit email adres: howdy@embarkvet.com.

Douane
Om problemen te voorkomen bij de douane kun je dit document invullen en printen. Geef daarnaast aan dat de waarde van het pakketje niet meer dan $10 bedraagt. Dat klopt ook, want je betaalt uiteindelijk voor het onderzoek dat wordt uitgevoerd en het rapport. Embark legt verder het risico voor extra kosten neer bij de klant.

Hoe werkt een DNA test voor honden?

Een Honden DNA test van Embark bijvoorbeeld is erg vergelijkbaar met menselijk DNA afkomst onderzoek. Jouw hond bezit 50% van de genen van de beide ouders. En op hun beurt bezitten zij ook weer 50% van hun ouders. Doordat er al veel honden in de database zitten, kan de aanbieder van de test zien welke hondensoorten overeenkomstig DNA hebben. Als er dus een stukje DNA aanwezig is dat hele veel herdershonden hebben, kun je aangeven dat de hond voor xx% uit herder DNA bestaat. Op deze manier kun je eenvoudig jouw hondenras achterhalen.

De stappen zijn als volgt:

 1. Bestel de testkit van jouw keuze, deze zal worden opgestuurd.
 2. Volg de instructie van de testkit. Dit is doorgaans eenvoudig wat wangslijm afnemen en terugsturen in de retour verpakking. .
 3. Wachten op de analyse in het lab.
 4. De resultaten zijn bekend en online in te zien of per post te ontvangen.

Waar komen honden vandaan?

(originele bron afbeelding onbekend)

Hoe wordt DNA geanalyseerd

DNA ziet er uit als een soort van wenteltrap met twee draaiende strengen en daartussen dwarsverbindingen. De tegenover elkaar liggende punten waar die dwarsverbindingen ontstaan kunnen uit 4 types bestaan: A, D, T en G. Enkel AT en GC kunnen combinaties maken. Als het DNA van jouw hond in het laboratorium wordt geanalyseerd, kijken ze naar hoe die combinaties lopen langs de strengen. Dat kan namelijk op vele manieren, en de volgorde hiervan is de code van  het DNA. Deze code is bij honden die verwant zijn aan elkaar (familie en soortgenoten) meer hetzelfde dan bij honden die ver van elkaar vandaan staan (husky en teckel). Op die manier worden de resultaten uit het lab vergeleken met andere honden die zijn getest.

Heb je vragen of wil je het verhaal van jouw hond delen?

Vinden we leuk!

embark logo transparant

Uitgelicht: Embark DNA test

Embark DNA test hond is de enige grote aanbieder van online honden DNA testen waar je direct kunt bestellen vanuit Nederland.  Je kunt kiezen uit een  ras- & gezondheidsanalyse of beiden.

13 antwoorden
  • Dnatest
   Dnatest zegt:

   Het is juist extra interessant om een DNA test te doen bij een hond waarvan je de oorsprong niet goed kent. Je ziet dan twee of veel meer rassen terugkomen. En dat kan leuk zijn om het gedrag van jouw hond te verklaren en om de gelijkenissen te zien met bepaalde rashonden.

   Beantwoorden
 1. Desiree
  Desiree zegt:

  Wij hebben een echt nederlanse hond, nl n Friese stabij (stabijhoun).
  Zijn er in Amerika gegevens bekend over dit door Nederlandse rassen???

  Beantwoorden
 2. M Dekker
  M Dekker zegt:

  Mijn test kwam ondanks het formulier NIET door de douane tot op heden…
  Ligt al een week bij de douana na een andere week reizen, ik zoek nu n lab in NL… iemand een idee?.

  Beantwoorden
  • Antoine
   Antoine zegt:

   Goedendag hebben jullie al een ned. Dna test gevonden heb via embargo geprobeerd maar na 2mnd nog geestestoestand ontvangen ze snappen het niet daar en heb gedeelte van mijn geld terug ontvangen maar ik kan nergens een ned dna testlab vinden

   Mvg a.

   Beantwoorden
 3. Hypocrates
  Hypocrates zegt:

  Heb Embark besteld en had na het opsturen binnen een week de resultaten binnen. Dankzij jullie review ben ik ervoor gegaan. Een kwart Jura Laufhund had ik in ieder geval niet verwacht.

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. Neem je een rashond of toch liever een kruising? - Hondenfun schreef:

  […] tegenkomt. Wil je trouwens weten uit welke hondenrassen jouw kruising bestaat, dan kun je een honden DNA test laten […]

 2. […] delicate voedingsvereisten of meer behoefte hebben aan beweging. Na de uitslag van de honden DNA test is het dus een goed idee een gesprek aan te gaan met je dierenarts. Hij kan je dan doelgericht […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *