wereld

DNA test afkomst & etniciteit

Als je vroeger meer over je familiegeschiedenis te weten wilde komen kon je kiezen voor het starten van een stamboomonderzoek. Tegenwoordig is je afkomst ook te onderzoeken aan de hand van DNA. Op die manier kun je meer leren over  jouw herkomst en etniciteit. Op deze pagina leggen we onder andere uit hoe een afkomst DNA test werkt, wie de aanbieders zijn, en waar je op moet letten.

Vind met een online test uit wie jouw voorouders zijn

De unieke code van jouw DNA kun je vergelijken met de DNA code van andere mensen. Hoe meer deze overeenkomt, hoe meer verwant je van deze persoon bent. Websites die jouw DNA testen vergelijken dit met het DNA van anderen mensen die de test ook gedaan hebben. Inmiddels hebben al miljoenen mensen dit gedaan, en kunnen er patronen worden ontdekt. Zo valt bijvoorbeeld te zien dat veel mensen met overeenkomstig DNA bij elkaar wonen. Dat is logisch want je hebt landen en regio’s waar groepen mensen samenleven en kinderen krijgen. Maar er is ook migratie. Ooit is de mensheid vanuit Afrika de wereld over getrokken, en via allemaal verschillende wegen in Nederland beland. DNA onderzoek kan laten zien waar jouw recente en verre voorouders vandaan zijn gekomen. Het kan zelfs laten zien met welk percentage je nog afstamt van de neanderthaler.

oude foto van man

Websites voor DNA afkomst & genealogie onderzoek

Je hebt een behoorlijke keuze uit websites die afkomst en genealogie onderzoek doen. Je kunt deze direct bezoeken en bekijken, maar we hebben per website ook een aparte pagina gemaakt met redenen om wel of niet voor die site te kiezen. Je kunt ook gebruik maken van onze vergelijker, waar we ook alle prijzen in hebben vermeld.

Waarop moet je letten bij het kopen van de DNA test?

De ervaringen van mensen met DNA tests zijn behoorlijk uiteenlopend. Op fora zie je verschillende reacties van mensen op de tests die ze hebben laten doen. Voor sommige mensen liggen de resultaten in lijn met hun stamboom, terwijl anderen het maar vreemd vinden dat ze voor het grootste deel uit een andere regio komen. Het is erg verstandig om even aandacht te besteden aan de punten waarop websites die DNA afkomst tests aanbieden, zich onderscheiden.

1. De verschillende type DNA tests
Er zijn 3 soorten DNA tests. Alle aanbieders werken in de basis met de autosomale test. Daarnaast bieden enkele websites ook de  Y-DNA test en de mtDNA test aan. Met deze twee tests kun je in feite duizenden jaren terug kijken en op die manier jouw haplogroep ontdekken.
Meer informatie

2. Hoe groot is de database en het aantal regio’s bij de website
Jouw DNA wordt vergeleken met het DNA van anderen die de test hebben gedaan. Op die manier zijn er patronen zichtbaar van waar mensen vandaan komen. Hoe groter de database, hoe meer data, hoe nauwkeuriger de uitkomst wordt.
Ook het aantal regio’s dat een website in kaart heeft gebracht is van belang. Hoe meer regio’s hoe preciezer je op de kaart kunt aanwijzen waar jouw voorouders vandaan komen.
Meer informatie

3. Extra producten en de algehele presentatie
Afkomst DNA test websites bieden naast het standaard herkomst onderzoek vaak nog veel meer aan. Zo kun je soms kiezen voor een gezondheid test of een dieet test. Bij deze testen kunnen ze bijvoorbeeld wat zeggen over welke voeding en soort sporten voor jou geschikt zijn. Ook zijn er testen die jouw aanleg voor bepaalde ziektes in kaart brengen.

Hoe werkt de DNA test?

DNA ziet er uit als een soort van wenteltrap met twee draaiende strengen en daartussen dwarsverbindingen. De tegenover elkaar liggende punten waar die dwarsverbindingen ontstaan kunnen uit 4 types bestaan: A, D, T en G. Enkel AT en GC kunnen combinaties maken. Als jouw DNA in het laboratorium wordt geanalyseerd, kijken ze naar hoe die combinaties lopen langs de strengen. Dat kan namelijk op vele manieren, en de volgorde hiervan is de code van jouw DNA. Deze code is bij mensen die dicht bij je staan (familie) meer hetzelfde dan bij mensen die ver van je vandaan staan. Op die manier worden de resultaten uit het lab vergeleken met andere mensen die de test hebben gedaan, en kun je zien waar veel van jouw verwant DNA zich op de aardbol bevindt.

Betrouwbaarheid uitslag

De autosomale DNA test kan voor veel mensen een beetje een teleurstelling zijn als ze er achter komen dat deze niet veel verder teruggaat dan de stamboom die ze al hebben samengesteld. Van je betovergrootouders bezit je nog maar ongeveer 6% van hun DNA. Dus als je nog maar een paar generaties verder terug gaat worden de onderzoeksresultaten al snel minder betrouwbaar. En het is juist leuk om te weten wat je nog niet precies wist. Om meer informatie op dat vlak te halen kan het interessant zijn om de Y-chromosoom test of de Mitochondrial DNA Test erbij te laten uitvoeren (vaak zit deze al bij de dna test die je hebt aangevraagd in). Deze test kijkt verder terug een geeft bijvoorbeeld inzicht in de haplogroep.

Houd rekening met resultaten die je niet verwacht

Het kan in sommige gevallen voorkomen dat je resultaten ontvangt die je niet van tevoren had verwacht. Je kan bijvoorbeeld verwant zijn aan iemand waarvan je het niet verwacht had, of juist dat je niet verwant blijkt aan iemand waarvan je dacht dat wel te zijn. Houd hier van te voren rekening mee. Het is ook goed om hierbij stil te staan als je de optie aanvinkt om verwanten te kunnen zien. Het kan bijvoorbeeld voorkomen zijn dat er in jouw stamboom een nakomeling is geweest die een andere vader had dan de algemene aanname is geweest. Het kan ook voorkomen dat je familielijn er heel anders uitziet dan je had verwacht. Misschien blijken je gegevens aan een hele andere regio gekoppeld te worden dan aan de regio waar je vandaan denkt te komen.

Vergelijk DNA test aanbieders

Het laten uitvoeren van een DNA test is niet zomaar iets. Je betaalt er flink veel voor dus het loont om er goed onderzoek naar de verschillende tests te doen. Om je te helpen hebben we al veel uitzoekwerk voor je verricht zodat je een keuze kunt maken uit de verschillende DNA tests.

vergelijk dna tests
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *