DNA gezondheidstest & fitness test

De DNA gezondheidstest wordt steeds populairder. Met de uitslag van dit soort tests, kun je kijken of je aanleg hebt voor bepaalde vormen van fitness en sport ziekten, en of het verstandig is om op bepaalde vlakken je levensstijl aan te passen. Daarnaast kun je ermee ontdekken of je aanleg hebt voor bepaalde ziektes en aandoeningen. Dit laatste onderwerp is enigszins controversieel, dus informeer jezelf hier goed over.

Uitgelicht: Analyseme.nl

Analyse Me DNA-kit €179 – 30+ DNA rapporten

DNA health testen in Nederland

In Nederland zijn er een tweetal serieuze bedrijven waar je een DNA gezondheidstest kunt laten doen. Dat zijn Analyse.me & iGene. Hiermee kun je leuke informatie achterhalen over je mogelijke koffieverslaving, maar ook serieuze informatie over of je bepaalde genen bezit waarvan bekend is dat ze tot bepaalde ziektes kunnen leiden. Daarnaast biedt ook het Amerikaanse 23andMe een Health DNA test.

testkit analyse me

1   Analyseme.nl
30+ DNA rapporten | keuze uit 1 pakket
  persoonlijke kenmerken zoals oogkleur, haarkleurm, zongevoeligheid 
Fitheid & gezondheid zoals trainingsherstel, spieropbouw
  Voeding: welke vitaminen heb je nodig?
  Beweging: diverse adviezen rondom sport | Lees Meer…

testkit igene

2   iGene
Keuze uit 4 pakketten | persoonlijk consult mogelijk
Kenmerken zoals: bloedgroep, bittere smaak perceptie
Voor welke medicijnen is jouw lichaam gevoelig
Heb je een verhoogde kans op ziektes?
  Optie om preventie informatie te verkrijgen | Lees Meer…

23andme

3   23andMe
5 miljoen+ gebruikers | 70+ verschillende DNA rapporten  | ook afkomst test
  25+ Persoonlijke kenmerken zoals kaalheid en gevoeligheid voor bitter 
  Gezondheidsanalyse: gevoeligheid fastfood, hoeveelheid slaap nodig, workout informatie
  Erfelijke aandoeningen: ben je drager van bepaalde genen die risico`s verhogen? | Lees Meer…

Onze keuzes

De keuze voor de goede afkomst test hangt erg af van wat je in de resultaten zoekt. We hebben daarom kort en bondig onze keuzes samengevat voor wat je in een test zou kunnen zoeken.

Onze keuze voor mensen die ook afkomstonderzoek willen doen

23andme.com

Onze keuze voor mensen die iets meer voor de gezondheidsanalyse kiezen

iGene

Onze keuze voor mensen die meer willen weten over training en sport

AnalyseMe

Een gezondheid DNA test; Wat kun je er eigenlijk mee?

Kort gezegd is DNA een genetische code die bepaalt hoe de cellen in ons lichaam zich gaan vormen. Deze cellen leiden uiteindelijk tot wie je bent. Ze bepalen bijvoorbeeld de kleur je ogen. Daarnaast is DNA ook een voorspeller voor bepaalde ziektes en intolerantie die we kunnen ontwikkelen. Steeds meer bedrijven en websites richten zich op de analyse hiervan. Hierdoor kun je op basis van de test antwoorden vinden op vragen als:

  • Ben je gevoelig voor een tekort aan belangrijkste vitamines?
  • Welke sport past het beste bij jouw DNA?
  • Heb je kans op het ontwikkelen van intolerantie voor lactose of gluten?
  • Heb je een verhoogde kans op alzheimer?

De testen geven daarnaast vaak een indicatie voor zaken die dicht tegen de gezondheid aanliggen. Veel antwoorden uit de DNA gezondheidstest, hebben bijvoorbeeld ook invloed op het uiterlijk en het onderwerp dieet. Je vindt in de uitslag van de DNA test dus ook vaak antwoorden op vragen als:

  • Voor welk type dieet ben je het meest gevoelig?
  • Wat is je kans om kaal te worden?

Hoe werkt een DNA test voor gezondheid?

DNA Health tests werken min of meer het zelfde als de DNA afkomst onderzoeken. Ze vergelijken jouw DNA met DNA van andere mensen uit de database en kijken of er binnen de groep bepaalde kenmerken en ziektes vaker voorkomen. Het is dus geen keiharde waarheid, maar een kansberekening op basis van mensen met wie jij DNA deelt. Dit is erg belangrijk om in je achterhoofd te houden. Het is geen onomstotelijk bewijs dat je die ziekte ook daadwerkelijk krijgt, maar het kan een reden zijn om je levensstijl wat te passen. Dit laatste is overigens altijd goed om zo nu en dan bij stil te staan. Daar heb je eigenlijk geen gezondheidstest voor nodig.

Waarvoor heb je de gezondheidstest nodig?

Een gezondheidstest heb je niet perse nodig, maar de uitslag geeft wel hele interessante inzichten en data. Wij zien de gezondheidstest als dat extra zetje in de rug voor mensen die dit nodig hebben om hun doel te bereiken. Dat kan zijn om meer uit sport te halen, gezonder te gaan leven, of af te vallen. Voor deze laatste groep zijn er overigens ook aparte dieet testen beschikbaar.

Een andere toegevoegde waarde van de gezondheidstest op basis van jouw DNA, is dat het gewoon leuk is om dit soort inzichten te krijgen. Dus ook voor mensen die nieuwsgierig zijn naar hun gezondheid, is het een leuke test om te doen.

Health onderzoek als aanvulling op afkomstonderzoek

Wat vaak voorkomt is dat mensen een Health DNA test laten uitvoeren bovenop het afkomstonderzoek wat ze doen. 23andMe is een voorbeeld van een website die deze combinatie aanbiedt. Het is interessant om een health test te combineren. Er zijn namelijk een aantal grote websites in deze markt actief die het ook mogelijk hebben gemaakt om jouw DNA profiel te downloaden, zodat je het vervolgens weer ergens kan uploaden. Bijvoorbeeld bij Promethease.

hangslot Europese unie

Beperkte voorspelling van aanleg voor ziektes i.v.m. regelgeving

Het is niet altijd mogelijk om de een volledige DNA gezondheidstest te bestellen in Nederland. Dat komt door wetgeving die voorkomt dat uitslagen van de test als diagnose kunnen worden opgevat. Dat is wat ons betreft ook niet zo gek. Je wil immers niet dat mensen de uitkomst van een test gebaseerd op statistiek, als medisch advies beschouwen. Het is belangrijk om te benadrukken dat een DNA onderzoek geen diagnose is zoals een medisch specialist of huisarts dat doen.

Op zichzelf staande websites met een uitgebreide gezondheid analyse

Als je je hier goed bewust van bent, is het mogelijk om via andere websites een analyse te doen voor jouw aanleg tot ziektes. Bij websites die jouw DNA hebben geanalyseerd, kun je vaak een export maken van  het DNA profiel. Deze kun je vervolgens weer uploaden bij andere sites. Voor gezondheidsanalyse is Promethease een grote partij. Deze site maakt een koppeling tussen DNA genotypes die je uit je onderzoek hebt ontvangen, en de snpedia database.

Websites voor DNA gezondheidsonderzoek

Je hebt behoorlijk veel keuze tussen websites die een DNA test bieden om je gezondheid mee te verbeteren. Je kunt ook vaak kiezen voor een combinatie met een afkomst test of een dieet test. De onderstaande websites, geven in ieder geval een goede beeld rondom gezondheid. Je kunt direct de website bezoeken of kiezen voor meer informatie.

Om rekening mee te houden: jouw eigen privacy

Het is gezond om zeer kritisch te zijn bij je aanmelding voor een DNA (gezondheid) test. DNA is een privacy gevoelig onderwerp omdat het echt wat kan zeggen over jou en je lichaam. Je weet ook niet waar je gegevens in de toekomst kunnen belanden. Lees de voorwaarden dus goed door als je privacy een belangrijk onderwerp vindt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *