Afkomst DNA Test Vergelijker

In de onderstaande tabellen vind je de verschillen tussen de grootste afkomst DNA test websites. Op die manier kun je de verschillende aanbieders handig vergelijken. Onderaan deze pagina hebben we de begrippen uitgelegd, en extra toelichting gegeven. Als je deze pagina bekijkt op je mobiel, krijg je het beste resultaat door je scherm horizontaal te houden.

Ancestry MyHeritage 23andme FTDNA Living DNA gps origins
Prijs standaard test $99 €79 $99 €79 $99 $119
Prijs Y-DNA test inclusief $169 tot $649 inclusief
Prijs mtDNA test  inclusief $89-$199 inclusief
Prijs Gezondheidstests     $70 – $90  
Autosomale test
Y-DNA Test
mtDNA Test
Gezondheids Test
Chromosome Browser
Data upload
Aantal regio`s 350 42 150+ 24 80
Opslagduur DNA Geen limiet 25 jaar Geen limiet 25 jaar Geen limiet
Databasegrootte 10.000.000+ 1.600.000+ 5.000.000+ 1.000.000+
Collectiemethode Speeksel Wangstrijkje Speeksel Wangstrijkje Wangstrijkje Wangstrijkje
Duur test Onbekend 3 tot 4 weken 6 tot 8 weken 4 tot 8 weken  10 tot 12 weken minder dan 6 weken
Website www.ancestry.com www.myheritage.com www.23andme.com www.familytreedna.com www.livingdna.com via: www.amazon.com

Extra toelichting

Autosomale test

De standaard test die ieder aanbieder uitvoert. Van het DNA wat hier getest wordt ontvang je 50% van beide ouders. Dit is nuttig voor verwantschraponderzoek, maar je kunt er minder goed duizenden jaren mee terug kijken.

mtDNA test

Met deze test wordt gekeken naar het DNA in Mitochondria. Dit ontvang je alleen van de zijde van je moeder. Doordat het DNA geen combinatie vormt van beide ouders, verandert dit door de jaren heen uiterst langzaam. Hierdoor je ver in het verleden terug kijken.

Y-DNA test

Vrouwen hebben 2 maal een X chromosoom. Mannen hebben daarentegen een X en Y chromosoom. Het Y chromosoom wordt enkel doorgegeven van vader op zoon. Vrouwen kunnen dus niet met hun DNA de haplogroep aan de mannelijke zijde achterhalen. Als je dit echt wilt weten kan je een mannelijk familielid vragen om de test te doen. Een broer is dan perfect, omdat je dan eigenlijk zelf de test niet hoeft uit te voeren. De vader zelf kan natuurlijk ook de test doen.

DNA Afkomst Test

Lees hier meer over deze test en alles wat erbij komt kijken: DNA Test Afkomst

Gezondheidstest

Bij een gezondheidstest wordt jouw DNA vergeleken met het DNA van anderen die de gezondheid DNA test hebben afgenomen. Zo kun je een vergelijking maken met mensen die veel DNA overeenkomstig met jou hebben. Op die manier kun je dus een kans berekenen op: overgewicht, ziektes, de meest geschikte voeding voor jou, sporten die veel resultaat hebben, sporten waar je goed in kan zijn, en ga zo maar door.

Chromosome browser

De chromosome browser is een online hulpmiddel waarmee je op grafische wijze jouw DNA kunt vergelijken met anderen.

Data upload

Als je eenmaal een DNA test hebt uitgevoerd, kun je deze data vaak ook uploaden bij andere aanbieders. Op die manier kun je tegen een kleine meerprijs gebruik maken van de resultaten van een andere aanbieder. En deze hebben op hun beurt weer toegang tot jouw gegevens waardoor hun database rijker wordt.

Aantal regio’s

Alle aanbieders van de tests hebben regio`s samengesteld waarbinnen mensen worden vergeleken met jouw testresultaten. Het komt erop neer dat als jij veel overeenkomsten hebt met mensen binnen de regio Duitsland, de herkomst van je voorouders hieraan gekoppeld wordt. Ieder bedrijf dat DNA tests uitvoert hanteert zijn eigen regio indeling. Zo valt Nederland bij sommige aanbieders binnen de regio: Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Nederland. Hier kun je dus niet een ontzettend gericht resultaat van verwachten. Andere aanbieders nemen Nederland deels mee in de regio Groot Brittannië. Je kunt dus per aanbieder verschillende uitkomsten hebben.

Nederlanders – die weten dat hun stamboom uit mensen bestaan die in Nederland zijn geboren – die een DNA test afnemen zien zichzelf vaak gekoppeld worden aan de regio`s Scandinavië en Groot Brittannië. Dat komt omdat in deze regio`s veel mensen de test hebben uitgevoerd met vergelijkbaar DNA. Hoe meer Nederlanders DNA tests zullen uitvoeren in de toekomst, hoe nauwkeuriger het naar de regio Nederland kan worden herleid.

Hoe groter de regio, hoe minder je hebt aan de testresultaten. Dat geldt bijvoorbeeld voor Europa. Kleine landen vallen hier vaak onder andere regio`s. Zo zijn er tests die Nederland niet als aparte regio hebben, waardoor je veel overeenkomsten hebt met Engeland en Scandinavië. Bij 23andme valt Nederland bijvoorbeeld onder de regio Duitsland-Frankrijk. Daar vallen ook Oostenrijk en Zwitserland onder. Ancestry.com heeft Nederland als land in hun rapporten verwerkt.

Opslagduur DNA

Dit geeft aan hoe lang DNA in de databank blijft opgeslagen.

Database grootte

De database grootte geeft aan DNA profielen er in het bestand zitten. Hoe groter dit aantal, hoe groter de kans is op de juistheid van de uitslag.

Collectiemethode

Er zijn twee opties: spugen in een buisje of met een wattenstaafje strijken aan de binnenkant van de wang.

Duur test

Dit geeft aan wat de verwachtte wachttijd is tussen de ontvangst van het monster in het lab, en de uitslag van de DNA test.

1 antwoord
  1. Anne alberty
    Anne alberty zegt:

    Graag meer inlichtingen ivm een dna test voor mijn zus en mezelf. We twijfelen of we van de zelfde vader afkomstig zijn. Mijn vader is ondertussen overleden vandaar mijn vraag naar een dna test ‘zus /zus’. Mvg

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *