Alle DNA Testen op een Rij

Alle verschillende DNA testen die er op dit moment beschikbaar zijn met een korte omschrijving en met een mogelijkheid om dieper te navigeren in de website van DNA Test Online:

Broer-Zus relatie test

Een DNA-broer zus relatie test vergelijkt het genetische materiaal (DNA) van een persoon met dat van een andere persoon om de waarschijnlijkheid te bepalen dat zij biologisch verwant zijn als broers en zussen. Kortom: Deze test bepaald op volle broers of zussen werkelijk dezelfde biologische vader hebben. Er bestaan drie varianten:

  • Volledige broers en zussen vs. niet-gerelateerd ( In deze tests van broers en zussen wordt het DNA van twee individuen vergeleken om de waarschijnlijkheid te bepalen dat ze dezelfde biologische moeder en vader hebben, in tegenstelling tot volledig onafhankelijkheid)
  • Volle broers en zussen vs. Halfbroers (In deze tests van broers en zussen wordt het DNA van twee individuen met dezelfde biologische moeder vergeleken om de waarschijnlijkheid te bepalen dat ze dezelfde biologische vader hebben)
  • Halfbroers en broers vs. niet-gerelateerd ( In deze tests van broers en zussen wordt het DNA van twee individuen met verschillende biologische moeders vergeleken om de waarschijnlijkheid te bepalen dat ze dezelfde biologische vader hebben )

DNA Profiel / DNA Profilering

Het standaard forensisch DNA-onderzoek is gericht op het verkrijgen van een DNAprofiel uit biologische sporen. Een DNAprofiel is de unieke set van genetische merkers van een individu. In de commerciële hoek van DNA is een DNA profiel ook wel een profiel waarin staat ‘voor welke ziektes jij vatbaar bent en welke talenten je beter zou kunnen ontwikkelen met jouw genen / DNA profiel’. Meer info over deze testen kun je hier vinden: Dieet / Gezondheid DNA test

DNA Test Afkomst

Een DNA-test met een focus op Afkomst is een op DNA gebaseerde test die kijkt naar specifieke locaties van iemands genoom om voorouderlijke genealogische relaties te vinden of te verifiëren of (met lagere betrouwbaarheid) om de etnische mix van een individu te schatten. Omdat verschillende testbedrijven verschillende etnische referentiegroepen gebruiken, bestaande uit nu levende testpersonen met een onbekende tijd van de volkstelling, zijn de resultaten soms tegenstrijdig bij verschillende DNA testen. Genealogische DNA-tests zijn niet bedoeld om uitgebreide informatie te geven over medische aandoeningen of ziekten.

Ook wel / komt overeen met: Etnische Afkomst Test
Ook wel / komt overeen met: Genealogie DNA Test

Lees hier alles over de DNA Afkomst Test Of kijk op deze portal naar de Beste DNA test.

Etnische afkomst Test

De plaatsen die uw voorouders thuis noemden zijn opgeslagen in uw DNA. Etnische groepen komen historisch gezien van dezelfde geografische gebieden. Een etnische DNA test geeft u deze antwoorden.

Meer informatie over deze testen is te vinden onder ‘DNA Test Afkomst

Familierelatietesten

De familierelatie testen zijn testen waarbij het DNA van familieleden wordt vergeleken om een familierelatie te bevestigen of te ontkennen. Hieronder vallen vele andere specifiekere testen. Voorbeelden:

  • Broer / zus broer / zus-test
  • Halfbroer / halfzus broer / zus-test
  • Grootouder test
  • Oom (tante) / neef (nicht) test

Genealogie DNA Test

Een ander woord voor afkomst. Genealogie wordt ook wel de ‘geslachtsrekenkunde’  genoemd. Een genealoog is iemand die afstamming en verwantschap van families naspoort. Oftewel de stamboom uitzoekt. Deze test gaat veel over de verwantschap van geslachten / families in Stambomen. Wordt ook wel een Afkomst Test genoemd.

Meer informatie over deze testen is te vinden onder ‘DNA Test Afkomst

Grootouders vaderskant

De grootouders DNA test kan gebruikt worden wanneer de vader niet beschikbaar is voor een vaderschapstest. Voor deze test neemt u DNA af bij het (klein)kind, de moeder en de opa en oma van vaderskant.

Juridische DNA Vaderschapstest (Rechtsgeldige DNA Vaderschapstest)

Een vaderschapstest voor een juridische procedure bij een gerechtelijke vaststelling of ontkenning van het vaderschap.

Wilt u laten vaststellen wie de verwekker is van een kind? Of wilt u juist dat de juridische vader geen vaderschap meer heeft? Dan kunt u de rechtbank verzoeken om gerechtelijke vaststelling of ontkenning van het vaderschap. Lees meer over deze procedures op Rechtspraak.nl

Meer informatie over deze testen is te vinden onder ‘Rechtsgeldige vaderschapstest

Moederschapstest

Met een DNA moederschapstest kan men met een grote nauwkeurigheid laten bepalen of een vrouw de biologische moeder is van een kind. Vanzelfsprekend komt deze variant minder vaak voor dan de vaderschapstest. Ook hier is een rechtsgeldige variant van.

Oom / tante vaderskant

Met deze test kan onderzocht worden of iemand een oom of tante is van de geteste persoon. Dit is weer een onderdeel van de mogelijke Familie Testen.

Prenatale vaderschapstest

De prenatale vaderschapstest is een test die je voorafgaand aan de geboorte laat doen.  Met deze test kun je controleren of het DNA van de baby daadwerkelijk overeenkomt met het DNA van de beoogde vader.

Lees meer: Prenatale Vaderschapstest

Tweelingtest

Met een tweelingtest kan zeer nauwkeurig worden bepaald of het DNA van een tweeling volledig identiek is, zodat sprake is van een eeneiige tweeling.  Wordt ook wel een zygositeitstest genoemd.

” Tweeledig DNA-onderzoek kan worden gebruikt om te bevestigen of twee individuen identieke of niet-identieke (broeder) tweelingen zijn. Als een tweeling een orgaan- of weefseltransplantatie nodig heeft, is een identieke tweeling in de meeste gevallen een optimale donor. “

Vaderschapstest

Een test om te kijken of een man de biologische vader is van een kind. Deze test is met zeer grote nauwkeurigheid te verkrijgen.

Lees alles over Vaderschapstesten hier: De Vaderschapstest

X-Chromosomentest

Met de X Chromosomentest kan men relaties in de moederlijke lijn vaststellen of ook uitstellen. Maakt onderdeel uit van de familietesten.

Y-Chromosomentest

Met de Y Chromosomentest kan men relaties in de vaderlijke lijn vaststellen of ook uitstellen. Maakt onderdeel uit van de familietesten.