DNA

Hoe werkt een DNA-verwantschapsonderzoek?

Het kan voorkomen at je op een bepaald moment in je leven wilt weten of jij en anderen familie zijn. Misschien heeft iemand jou benaderd met deze vraag, of is er een familielid gevonden waarnaar je al een tijdje op zoek bent. In deze en andere gevallen kun je zekerheid krijgen door een DNA-verwantschapsonderzoek te doen. Hier lees je meer over wat dat precies is en over hoe dat in zijn werk gaat.

Wat is een DNA-verwantschapsonderzoek?

Het doel van een DNA-verwantschapsonderzoek is om verwantschap aan te tonen. Dat wordt gedaan voor twee of drie personen, aan de hand van hun DNA. Door het DNA met elkaar te vergelijken kan met zekerheid gezegd worden of deze personen familie zijn van elkaar.

Als er voldoende goed DNA materiaal is aangeleverd, dan kan zelfs ook worden vastgesteld wat de relatie is. Je hoort dan bijvoorbeeld of iemand je tante is, of je vader, broer of achterneef.

In veel gevallen gaat het bij een DNA-verwantschapsonderzoek om een vaderschapstest, daarover vind je hier meer informatie.

Het onderzoek zelf

Een DNA-verwantschapsonderzoek kan alleen gedaan worden als alle partijen hiermee instemmen. Deze moeten ook een verklaring ondertekenen en terugsturen. Het afnemen van het DNA kan gedaan worden in het ziekenhuis of thuis. Dit hangt af van welke instelling je hebt ingeschakeld.

Er wordt DNA uit je wangslijmvies gehaald of er wordt een klein beetje bloed afgenomen. De materialen worden naar het laboratorium gestuurd en daar onderzocht. Bij het afnemen van de materialen hoeven de betrokkenen niet allemaal aanwezig te zijn.

De uitslag

Het duurt vaak maximaal 3 weken (x 5 werkdagen) voordat je de uitslag van het DNA-verwantschapsonderzoek ontvangt. Aan de hand van de resultaten wordt er een rapport opgesteld en dat rapport kan verstuurd worden naar jezelf, een tussenpersoon en eventueel je huisarts.

In het rapport staan de resultaten van het onderzoek vermeld, krijg je een korte uitleg en ook een conclusie. Vanaf dat moment weet je zeker of jullie verwant zijn en vaak ook op welke manier.

Hoe exact is een DNA-verwantschapsonderzoek?

Een DNA-verwantschapsonderzoek kan met 99% zekerheid zeggen of jullie met elkaar verwant zijn. Dat betekent dat je dus eigenlijk gewoon zeker weet dat de uitslag klopt.

Een vaderschapstest is een voorbeeld van een DNA-verwantschapsonderzoek.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *