Alles over DNA Testen

DNA Test Kosten

my heritage dna test

Een goedkopere afkomst DNA Test

De kosten voor DNA onderzoek lopen behoorlijk uiteen. Dat komt niet alleen doordat er verschillende type tests zijn, ook per aanbieder zijn er grote verschillen. Dat komt deels doordat je bij sommige aanbieders het DNA zeer uitgebreid kunt laten analyseren. In de praktijk blijkt dat echter niet altijd nodig.

DNA Test Kosten

Als je wilt weten wat de kosten zijn voor een DNA test is het belangrijk om eerst na te gaan welke test je precies zoekt. Een vaderschapstest is gemiddeld genomen wat duurder dan een afkomstonderzoek die je soms al voor €59 kunt laten uitvoeren. Er zijn echter ook afkomst onderzoeken waar je aan een prijs van €500,- moet denken. Dan ontvang je een behoorlijk uitgebreide analyse die eigenlijk vooral nuttig is voor de bijna professionele stamboom onderzoeker.

…je merkt het al, een eenduidig antwoord wat over DNA onderzoekskosten is lastig te geven. Daarom dien je eerst bij jezelf na te gaan welke test je precies zoekt en wat het doel is. Om je hierbij te helpen hebben we een aantal tabellen gemaakt waarin we dieper ingaan op de kosten van verschillende type tests.

De tabellen bevatten prijzen van de volgende type tests:

  • Afkomst DNA test (gem. kosten: € 80 Euro voor een test)
  • Vaderschapstest (gem. kosten: € 270 Euro voor een test)
  • Verwantschapstest  (gem. kosten: € 290 Euro voor een test)

Kosten Afkomst DNA test

De kosten voor het laten uitvoeren van een onderzoek om te ontdekken waar jouw voorouders vandaan komen kunnen behoorlijk uiteen lopen. Het te betalen bedrag hangt onder andere af van het type test dat je wilt laten uitvoeren: een autosomale, mitochondriale of Y -DNA test, en de extra opties die je erbij wilt. Als extra opties kun je denken aan een gezondheidsonderzoek of nagaan hoeveel neanderthaler DNA je in je lichaam hebt. Uit de gegevens in onderstaande tabel kun je een goede indruk krijgen over hoeveel een test ongeveer kost bij de populairste aanbieders (let op: indicatief). Je bent doorgaans tussen de $79 en $100 kwijt voor een standaard test. Soms zijn er aanbiedingen waardoor de prijzen wat kunnen afwijken. Als je meer wilt weten over wat de tests precies bieden, kun je gebruik maken van onze vergelijker.

Ancestry MyHeritage 23andMe FTDNA Living DNA GPS Origins
standaard test $99 €79 $99 $79 $99 €229
Y-DNA test inclusief $169 tot $649
mtDNA test inclusief $89-€199
Health test $70-$90

Kosten Vaderschapstest

Wil je weten of de vader overeenkomstig DNA heeft met een kind of baby, houd dan ongeveer rekening met de vanaf prijzen uit onderstaande tabel. De kosten kunnen in de praktijk iets afwijken, maar deze bedragen geven een goed beeld. De hoogte van het te betalen bedrag hangt met name af van de keuze om een wettige vaderschapstest te doen of een test die puur is voor de gemoedsrust. De standaard test kun je al laten uitvoeren vanaf €185. 

Vaderschapstest.nu Dna-test.nl Consanguinitas Verilabs CWZ DDC
vaderschapstest €185 €189 €209 €315 €430 €300
vaderschapstest rechtsgeldig €360 €368 €450 €630 €430 €300
Invasieve prenatale test
(vlokken/vruchtwater)
€289
NIET-invasieve prenatale vaderschapstest €1348 €1249 (v.a.) €1400

Kosten verwantschapsonderzoek

Als je op zoek bent naar een test die kan vertellen of iemand van jou familie is, (een afkomstonderzoek) dan gelden ongeveer de volgende prijzen in Nederland.

Vaderschapstest.nu Dna-test.nl* Consanguinitas Verilabs CWZ Humgen
broer-zus test €215 €219 €295 €465 €300 €300
test met oom of tante €230 €239 €295 €300
tweeling test €199 €229 €300
Grootouder test €225 €239 €295 €575 €300
Y-chromosomaal €270 €269 €199 €375 €300
x-chromosolmaal €395 €399 €350 €300

* meerprijs mogelijk voor een rechtsgeldige test

De kosten van een DNA test bij de huisarts

Ook bij de huisarts verschillen de kosten, een goed DNA onderzoek i.v.m. een betwist vaderschap kan rond de €700 kosten. Ook zijn er verhalen van personen die wel tot € 1200,- kwijt zijn voor een goed onderzoek van een vader/kind DNA test. Laat je dus goed informeren over deze prijzen bij de huisarts alvorens hiervan gebruik te maken. Een bestelling via Internet zou in dit geval wel eens geld kunnen schelen.

Grootste invloed op prijs bij kosten van een DNA test:

  • Rechtsgeldigheid
  • Afstand / Bezorgingskosten
  • Betrouwbaarheid / Partij
  • Aangesloten Labaratorium
  • Keurmerken van de DNA test partij

Deze kosten waren op het moment van schrijven gelijk, echter kunnen deze prijzen natuurlijk ineens wijzigen. Gebruik deze DNA kosten dan ook alleen als indicatie. 

Zijn er ook gratis DNA testen?

Mensen zoeken best vaak naar meer informatie over gratis DNA testen. Daarom zijn wij daar zelf ook eens even ingedoken. Zijn er eigenlijk wel gratis testen? Is gratis DNA Onderzoek mogelijk?

We hebben goed voor je gezocht, maar we hebben echt nergens een compleet gratis DNA test kunnen vinden. Soms kun je bij het aanmelden al wel wat dingen gratis opgestuurd krijgen, maar daar blijft het dan ook bij.

Gratis DNA testpakketten

Bij sommige aanbieders van afkomst onderzoek kun je een gratis testpakket aanvragen. Op die manier kun je later nog bepalen of je de daadwerkelijke test wil doen. Wat ook wel eens voorkomt, is dat je alvast een demo versie kunt bekijken. Ook dat is op zich handig zodat je precies weet waarvoor je gaat betalen.

Gratis opties

Misschien wel een slimmere optie.. Bekijk ons overzicht met alle prijzen van alle mogelijke testen en dus ook, de goedkoopste DNA Afkomst Test ( € 79 is de laagste reguliere prijs, maar soms wel minder via aanbiedingen) Deze demo’s en testpakketten hierboven geven simpelweg geen volledig beeld.

Gratis DNA test voor donorkinderen

De ChristenUnie pleit ervoor dat donorkinderen zich kosteloos moeten kunnen inschrijven in een DNA databank. De ChristenUnie vindt het belangrijk dat kinderen weten van wie zij afstammen. Ongeveer 40.000 kinderen in Nederland weten niet wie hun biologische vader is, omdat er tot 2004 anoniem werd gedoneerd. DNA onderzoek is voor veel kinderen de enige mogelijkheid om hun biologische vader te achterhalen.

DNA tests en zorgverzekering

Afhankelijk van het type test kan deze wel worden vergoed door de zorgverzekeraar. Lees daarover meer in dit artikel: Vergoeding DNA onderzoek vanuit de zorgverzekering

De Stappen van een Vaderschapstest (5)

Als je een vaderschapstest wil laten afnemen heb je de keuze om dit prenataal (voor de geboorte) te doen, of als het kind al geboren is. Voor het prenatale onderzoek verwijzen we je graag naar de pagina die hierover gaat. Dit artikel bevat ook een stappenplan. Als je een online test wil doen met een vader en kind dat al geboren is, dan kun je de volgende stappen volgen:

Stappen Vaderschapstest (5)

De online vaderschapstest bestaat uit de volgende stappen:

1) Maak een keuze welke test je wilt gaan doen 

Als je enkel op zoek bent naar een stukje zekerheid, dan kun je een normale vaderschapstest doen. Als er voor de wet ook consequenties aan de uitslag dienen te worden verbonden, kies dan voor een rechtsgeldige vaderschapstest.

2) Bestel de vaderschapstest

Na je keuze voor het type test, kun je kiezen bij welke website je de vaderschapstest wil laten uitvoeren. De partijen die tests aanbieden concurreren voornamelijk op prijs en levertijd. We hebben wat opties voor je in een overzichtelijke tabel gezet. Als je de test hebt besteld zullen ze het testpakketje naar je opsturen.

3) Neem de test af

Als het testpakketje is bezorgd, kun je de instructies volgen. Deze verschillen tussen de normale test, en de rechtsgeldige test. Deze laatste dient namelijk aan een aantal protocollen te voldoen. In beide gevallen dien je een monster in een buisje te doen. Dat kan, afhankelijk van het type test,  via een wattenstaafje met wat wangslijm of wat speeksel. Als alle stappen gevold zijn, kun je het pakketje retourneren.

4) De DNA monster worden geanalyseerd in het lab

Als de test is aangekomen in het lab, zullen ze beginnen met het analyseren van het DNA. Deze DNA laboratoria werken volgens strenge regels, dit omdat ze vaak geaccrediteerd zijn voor officieel werk met DNA. Na analyse binnen het LAB (dit doen de labs wel op verschillende manieren) komt er een resultaat uit.

5)  Ontvangst van de uitslag

Je ontvangt de uitslag vrijwel altijd binnen een week retour. De uitslag kan op allerlei manieren terug gecommuniceerd worden: via de post, via een anonieme e-mail, etc. Dit kunt u bij de meeste testen aangeven bij het terugsturen van het DNA.